Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

BNM a majorat rata de bază de la 8,5% pînă la 13,5% (VIDEO)

17 feb. 2015,, 14:10   Economie
4492 1
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază cu încă 5 puncte procentuale – de la 8,5% pînă la 13,5% anual. Informația a fost comunicată de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că decizia respectivă a fost luată astăzi, la ședința extraordinară a Consiliului de administrație al BNM, și are ca scop consolidarea monedei naționale și stabilizarea situației pe piața valutară prin majorarea costului leului, sporirea rentabilității la depozitele în lei pentru stimularea economiilor în valută națională și stoparea migrației cetățenilor spre depozitele în valută, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu și-a exprimat speranța că băncile comerciale vor accelera procesul de majorare a ratelor la depozitele și creditele în lei. Funcționarul a amintit că, din luna decembrie 2014, BNM a majorat rata de bază de la 3,5% pînă la 4,5% anual, iar ulterior – pînă la 6,5% și 8,5% anual.

Guvernatorul BNM a menționat că majorarea ratei de bază este unul dintre instrumentele politicii monetare a BNM, care încă nu s-a epuizat și în caz de necesitate rata de bază va fi ridicată în continuare. Potrivit lui Drăguțanu, este necesar de sporit atractivitatea leului în calitate de mijloc de economii. Totodată, și economia are nevoie de credite în monedă națională. Șeful BNM a subliniat că Banca Națională va continua să intervină pe piața valutară internă și să vîndă valută pentru stoparea deprecierii leului și satisfacerea cererii la valută în condițiile unei oferte foarte mici.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?