Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mihail Amerberg a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu

13 feb. 2015,, 14:00   Societate
4327 0

Михаил Амерберг освобожден из тюрьмы и помещен под домашний арест
Foto: actualitati.md

Astăzi, 13 februarie, Judecătoria sectorului Centru a dat curs solicitării privind eliberarea din penitenciar și plasarea în arest la domiciliu a deținutului politic Mihail Amerberg.

Examinarea dosarelor deținuților politici, activiștilor-antifasciști a fost inițiată vineri, 13 februarie, la ora 11.00, după ce avocatul Roman Aronov a depus un demers privind eliberarea provizorie, sub control judiciar, a celor doi deţinuţi politici.

Pînă la începutul ședinței, la Judecătorie s-au adunat cîteva zeci de persoane, sosite să-i susțină pe cei arestați. Printre ele au fost rude, prieteni, cunoscuți, jurnaliști, precum și parlamentarul Grigore Novac.

Săptămîna trecută, avocatul Roman Aronov a depus un demers la Judecătoria sectorului Centru privind eliberarea provizorie, sub control judiciar, a deţinuţilor Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc. Solicitarea urma să fie examinată de magistratul Judecătoriei sectorului Centru Elena Carpenco.

Potrivit avocatului „drept motiv pentru înaintarea solicitării a servit Documentul APCE, semnat de 20 de deputaţi ai APCE din 14 ţări, referitor la „necesitatea eliberării imediate şi necondiţionale a deţinuţilor politici din Moldova”.

La finele lunii ianuarie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat un document în care condamnă apariţia deţinuţilor politici în Republica Moldova şi cere autorităţilor de la Chişinău să-i elibereze din arest imediat şi necondiţionat pe deţinuţii politici Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Nicolai Ţipovici şi Cornel Moraru.

La numai cîteva zile de la adoptarea Declaraţiei deputaţilor APCE, Curtea de Apel Chișinău a clasat decizia Judecătoriei Centru privind aplicarea arestului preventiv pentru 20 de zile în privința activistului „Patria”, Nicolai Țipovici. Deţinutul politic a fost eliberat din izolator şi se va afla în arest la domiciliu. Tot pe data de 4 februarie, Curtea de Apel Chișinău a dispus eliberarea activistului Cornel Moraru din arest la domiciliu şi i-a aplicat interdicția de a părăsi localitatea Terebna, raionul Edineţ.

În ultimele cîteva luni, în cadrul acţiunilor represive ale regimului de guvernare, au fost arestaţi şi puşi la închisoare, în cadrul unor dosare politice fabricate, doi activişti civici – Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc, dar şi doi reprezentanţi ai opoziţiei – Nicolai Ţipovici şi Cornel Moraru.

Recent, procurorul Viorel Morari, responsabil de urmărirea penală în cadrul acestor dosare, a recunoscut lipsa probelor în dosarul deţinuţilor politici aflaţi în arest, anunţînd că cei patru deţinuţi politici stau în arest la penitenciar în baza „unor bănuieli rezonabile”.

Nicolai Ţipovici, alături de colegul său de partid Cornel Moraru şi alţi doi activişti civici, Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc, sînt primii deţinuţi politici din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?