X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Expert: Cultivarea legumelor „de cauciuc” îi va distruge pe fermierii noștri

6 feb. 2015,, 15:00   Societate
8061 2
Эксперт: Выращивание «гуттаперчевых» овощей и фруктов убьет наших аграриев
Foto: teplitsa.ru
„Cît de mult trebuie să nu-ți iubești țara, să nu-i prețuiești bogățiile, ca să faci publicitate și, mai mult ca atît, să promovezi proiecte capabile să dăuneze sănătății copiilor și nepoților noștri!”, a exclamat directorul organizației non-guvernamentale „Bios”, doctorul în științe agricole Valentin Ciubotaru, solicitat de NOI.md să comenteze ideea cultivării în Moldova a legumelor fără sol.

Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) intenționează să susțină în Moldova producerea legumelor prin metoda hidroponică, adică cultivarea fără sol .

Ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare,Vasile Bumacov, a declarat că, grație susținerii Guvernului Japoniei, este efectuat studiul de fezabilitate al acestui proiect. În caz de aviz pozitiv, Moldova va beneficia de investiții în valoare de 12 milioane de dolari.

Interlocutorul a precizat că „cultivarea zarzavaturilor prin această metodă este justificată în țările cu climă uscată și deficit de apă, cum ar fi, spre exemplu, în EAU, Israel, Kuweit. Or, dimpotrivă, în tundra cu clima subarctică. Același lucru vizează și țările cu soluri sărace și suprafețe agricole mici, ca în Japonia. Dar să propui astfel de lucruri în Moldova, unde 80 la sută din pămînturi sînt cernoziomuri, cunoscute în toată lumea, este cel puțin neserios”.

„Nu face să credem argumentele privind inofensivitatea unor astfel de legume, deoarece procesul de producere chipurile exclude utilizarea îngrășămintelor chimice sau a pesticidelor. Poate ele nu sînt nocive, dar nici folositoare nu sînt. Ce este hidroponica? Este cultivarea plantelor, ale căror sistem radicular se află într-o soluție nutritivă, săturată cu toate microelementele necesare și îngrășămintele minerale de origine chimică, fără nicio componentă organică.

Cum putem vorbi despre utilitatea acestor produse pentru om, dacă chiar insectele refuză să le mănînce?! Gîndiți-vă care roșie este mai gustoasă: cea cultivată în sol fertil cu toate componentele organice ale acestuia sau cea „de cauciuc”?”, a menționat savantul.

„Să privim această chestiune din punctul de vedere al avantajului economic al hidroponicii pentru Moldova. Aici totul este clar: această metodă îi va distruge pe fermierii noștri care cultivă legume în sere. Astăzi noi batem alarma în legătură cu terenurile agricole nelucrate, odată cu implementarea hidroponicii numărul lor va crește de cîteva ori. Nimic din aceste produse noi nu vom putea exporta – europenii nu sînt proști, ar putea face și ei aceste lucruri, însă ei preferă, prețuiesc și sînt dispuși să procure în orice cantități produse ecologic pure, deși ele sînt mai scumpe”, a continuat expertul.

„Mai am de spus cîteva cuvinte despre beneficiul adus de această cooperare cu Japonia. Dacă vom accepta această propunere, producătorii noștri vor cădea sub influența directă a Țării Soarelui Răsare. Noi nu producem componentele chimice necesare, prin urmare, vom procura totul de la ei și la prețurile stabilite de ei, care vor fi în continuă creștere”, a conchis Ciubotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?