X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Banca Republicană a Transnistriei recunoaşte că a recomandat băncilor să acorde transferuri în ruble

6 feb. 2015,, 14:00   Economie
4262 0
Foto: tv7.md
Banca Republicană a Transnistriei (BRT) a recomandat băncilor comerciale să acorde transferuri băneşti în ruble, nu în valută, dacă clientul este de acord.

În comunicatul BRT, citat de agenţia "Infotag", se menționează că a fost nevoit să facă acest pas în condiţii de "deficit al valutei străine în numerar pe piaţă".

"Acest lucru este legat de mulţi factori, în primul rînd, de temerile cetăţenilor privind înrăutăţirea situaţiei din ţările vecine (conflictul armat din Ucraina, deprecierea bruscă a valutei naţionale din Rusia, Ucraina, Moldova) şi posibila extindere asupra Transnistriei", a explicat BRT.

În comunicat se menţionează că băncile sînt obligate să ofere beneficiarilor echivalentul în ruble a transferului valutar la cursul oficial, care este puţin mai mare decît cel comercial.

"De exemplu, la convertirea a $100 în regim obişnuit băncile au stabilit un curs de cumpărare de 11 ruble pentru $1, iar la acordarea transferului de $100 în ruble transnistrene clientul băncii va primi echivalentul la cursul de 11,1 ruble pentru $1. Astfel, clientul va primi suplimentar 10 ruble pentru fiecare $100", a explicat BRT, dînd asigurări că "pe măsură ce se va stabiliza situaţia, toate măsurile restrictive, inclusiv cele din partea băncilor comerciale, se vor îmblînzi".

Din cauza multiplelor plîngeri, procuratura Transnistriei a desfăşurat recent un control "în privinţa refuzului băncilor de a acorda transferuri în valută străină de peste hotare". Raportînd preşedintelui Evgheni Şevciuk despre rezultatele controlului, procurorul Alexandr Deli, a opinat că "este o încălcare a legislaţiei".

"Cetăţeanul are dreptul de a primi resurse băneşti în valuta în care a fost expediat transferul", a spus Deli, subliniind că în privinţa fiecărei plîngeri va fi efectuat un control.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?