X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4050

PSRM, PCRM şi PL solicită audienţe parlamentare cu privire la situaţia din sectorul bancar

5 feb. 2015,, 09:45   Societate
4728 1
Foto: noi.md
Deputaţii din Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe din partea PSRM, PCRM şi PL au solicitat miercuri desfăşurarea audienţelor cu privire la situaţia din sectorul bancar şi agricultură, precum şi privind problemele adoptării politicii bugetar fiscale (PBF) şi proiectului legii privind bugetul de stat pentru 2015.

Agenția "Infotag" relatează că propunerea aparţine liderului socialiştilor, Igor Dodon, care a propus să fie audiată informaţia privind problemele conducerii Băncii Naţionale (BNM) şi Guvernului.

"Noi, în calitate de comisie de profil, sîntem obligaţi să cunoaştem ce se întîmplă la Banca de Economii (ВЕМ), Banca Sociala şi Unibank. Ştim că BNM le-a acordat circa 10 miliarde de lei pentru acoperirea găurilor financiare. Asemenea decizie a fost luată în baza unui document secret, semnat personal de premierul Iurie Leancă", a menţionat el.

Preşedintele Comisiei, liberal-democratul Ştefan Creangă, a propus să nu fie luate decizii pripite în privinţa depunerii solicitării şi să se aştepte investirea Guvernului.

"Iar în ceea ce priveşte PBF şi bugetul, vă asigur ca fost viceministru al Finanţelor, există proiecte prealabile, care în curînd vor ajunge la examinare. Nu este prima dată cînd ţara începe anul fără adoptarea bugetului, însă nu văd nimic catastrofal în asta. Ţara merge înainte", a spus deputatul.

În opinia lui Iurie Leancă, care, de asemenea, este membru al acestei comisii, nu există probleme în faptul că lipseşte bugetul.

"Aceasta nu a afectat achitarea salariilor, pensiilor şi asigurarea spitalelor cu medicamente. Statul nu are datorii faţă de cetăţeni", a spus candidatul pentru postul de premier.

Liberal-democratul Chiril Lucinschi a spus că afirmaţiile lui Dodon sînt "nimic mai mult decît declaraţii politice".

"Aceste propuneri nu pot fi realizate, deoarece nu avem guvern. Socialiştii conştientizează aceasta, însă continuă să insiste asupra desfăşurării audienţelor. Ce sînt dacă nu declaraţii politice?", se întreabă deputatul.

În final, propunerea PSRM a fost susţinută doar de doi deputaţi din PCRM şi unul din PL, ceea ce nu este suficient pentru a include propunerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Comisiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?