X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Premierul desemnat a purces la elaborarea programului de activitate al guvernului

30 ian. 2015,, 16:00   Politică
3674 0
Foto: gov.md
Prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, a demarat consultările în procesul de elaborare a noului program de activitate al viitorului guvern.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, şeful executivului a discutat cu principalele asociaţii de investitori din Moldova, membre-active ale Consiliului Economic de pe lîngă premier – Asociaţia Investitorilor Străini, Asociaţia Businessului European şi Camera de Comerţ Americană din Moldova.

În cadrul consultărilor, reprezentanţii asociaţiilor au semnalizat mai multe probleme pe care le au marii investitori din Republica Moldova.

Directorul executiv al AmCham, Mila Malairău, a menţionat că discuţia cu premierul a purtat un caracter general şi a vizat problemele mediului de afaceri din Moldova, dar şi posibilităţile de îmbunătăţire ale acestuia.

"Nu ne-am propus să discutăm chestiuni tehnice, ci să stabilim care sînt cele mai mari piedici în calea mediului de afaceri. Am discutat în special despre necesitatea realizării reformelor, eliminării corupţiei, reformării sistemului de justiţie, combaterii economiei tenebroase. Am evidenţiat problema concurenţei neloiale generate de regiunea transnistreană. De asemenea, am abordat chestiunea eliminării facilităţilor fiscale după anul 2009 şi am atenţionat asupra faptului că majorarea taxelor de salarizare generează plăţile în plic", a spus Mila Malairău.

Potrivit ei, alte domenii de discuţie au constituit reglementările fiscale şi vamale, relaţiile de muncă, revizuirea cadrului achiziţiilor publice, precum şi necesitatea armonizării cît mai urgente a legislaţiei naţionale la cea europeană.

"Sperăm că propunerile noastre se vor regăsi în noul programul de guvernare şi cu eforturi comune vom contribui la îmbunătăţirea mediului de afaceri din Moldova", a precizat Mila Malairău.

Sîmbătă, Iurie Leancă se va întîlni pentru consultări cu reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor, ai Consiliului Naţional pentru Participare, ai Consiliului Naţional al ONG-urilor, precum şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cu analişti politici.

Anterior, Iurie Leancă a declarat că urmează să consulte şi fracţiunile parlamentare ale Partidului Liberal, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în vederea identificării voturilor necesare pentru învestirea Guvernului. Deocamdată, candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier este susţinută de 42 de deputaţi ai Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Democrat, care au format noua alianţă de guvernare. Miercuri, 28 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă drept candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. În cel mult 15 zile, Iurie Leancă trebuie să prezinte în Parlament programul de activitate al viitorului guvern şi echipa ce va forma cabinetul de miniştri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?