X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Jaguar Land Rover a prezentat sistemul care urmărește mimica șoferului

19 ian. 2015,, 15:51   Ştiri Auto
3979 0

Фото: jaguar

Jaguar Land Rover în comun cu companiile Intel și Seeing Machines elaborează o tehnologie nouă de monitorizare a atenției șoferului. Sistemul va urmări mimica și mișcarea ochilor șoferului pentru a preveni stările de somnolență și neatenție în timpul aflării la volan, anunță serviciul de presă a producătorului auto. Astfel, compania Seeing Machines, specializată în elaborarea soluțiilor novatoare în baza «vederii computerizate» – un set de tehnologii care permit mașinilor să înțeleagă oamenii, urmărindu-le și interpretându-le mimica și privirea, a prezentat, la expoziția de electronică Consumer Electronics Show din Las-Vegas, sistemul de monitorizare a stării șoferului Driver Monitor System.

Sistemul DMS este bazat pe prototipul Jaguar F-TYPE, elaborat împreună cu Intel. Funcționarea lui se datorează unor senzori speciali, care sunt amplasați pe panoul din față al automobilului și urmăresc mimica și privirea șoferului. Astfel, sistemul poate depista clipa în care șoferul pierde atenția din cauza oboselii sau a altor factori de distragere. DMS este capabil să aprecieze starea șoferului chiar și la lumina puternică a soarelui, sau dacă șoferul conduce, acoperindu-și ochii cu ochelari, inclusiv de soare.

«Algoritmul, pe care l-am elaborat pentru sistemul DMS, permite oferirea concomitentă a informației unui șir de sisteme de securitate și dirijare autonomă, fapt care reduce considerabil probabilitatea accidentelor din cauza pierderii atenției conducătorului auto. DMS este un produs cu adevărat unic. Este unicul sistem capabil să ”citească” mișcarea ochilor prin ochelarii de soare sau la lumina directă a soarelui», – a remarcat Nick Smith, vicepreședintele Seeing Machines Langdale.

Pentru a asigura capacități suficiente pentru prelucrarea datelor oferite de sistemul DMS, companiaIntel a instalat, pe prototipul F-TYPE, un utilaj bazat pe cel mai nou procesor Intel® Core™ i7.


«Tehnologia de monitorizare a atenției șoferului, prezentată la expoziția CES, are un potențial enorm de garantare a securității rutiere. Dacă privirea șoferului se îndreaptă spre ecranul sistemului multimedia sau spre geamul lateral, automobilul observă și preîntâmpină șoferul despre un posibil pericol. În plus, DMS poate modifica setările sistemelor de securitate activă, inclusiv a sistemului frânare automată urgentă, compensând astfel atenția insuficientă a șoferului. Când mașina se apropie de sursa pericolului, activarea autonomă a frânelor anticipează, deoarece automobilul înțelege, că șoferul nu a observat pericolul », – a relatat WolfgangTsibart, director-inginer Jaguar Land Rover.

Cei de la Jaguar Land Rover mai menționează, că în prezent compania elaborează o nouă generație a ecranelor de proiecție, capabile să utilizeze întreaga lățime a parbrizului. Noua tehnologie va avea menirea să ofere șoferului informația necesară în clipa necesară fără a-l sustrage de la drum.

«Proiectând imaginea transparentă prin capotă sau ajutând șoferul să urmeze automobilul «fantomă», trebuie să știm când anume șoferul nu caută informația dată pe parbriz. Cunoscând aceste date, vom înțelege când informația trebuie repetată sau prezentată în alt mod », – a menționat Tsibart.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?