Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Rajoy: Nu a fost luată încă nicio decizie privind o eventuală modificare a Tratatului Schengen

13 ian. 2015,, 04:00   Externe
4854 0

Foto: viza.md

Deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind o eventuală revizuire a Tratatului Schengen în sensul restrângerii libertății de circulație în interiorul acestui spațiu, așa cum a cerut ministrul spaniol de interne în urma atacurilor teroriste din Franța, a declarat luni premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de AFP.

'Dacă se va pune această problemă, ea va fi dezbătută, dar cred că orice măsură de combatere a terorismului trebuie avută în vedere cu condiția ca ea sa nu aducă atingere altor lucruri. Cred că totul este perfect compatibil', a adăugat șeful executivului spaniol într-o declarație acordată postului de radio Cadena Ser, fără să ofere alte detalii.

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunțat anterior că țara sa 'va susține instituirea de controale la frontiere' pentru a limita deplasările jihadiștilor care pleacă sau revin din zonele de conflict. 'S-ar putea să fie nevoie de o modificare a Tratatului Schengen', a spus el într-o declarație acordată duminică publicației El Pais.

Guvernul de la Madrid dorește ca 'persoanele ce prezintă un risc sau asupra cărora planează suspiciuni întemeiate că ar putea fi teroriști (...) să nu poată folosi libertatea de mișcare în detrimentul libertății și securității noastre', a explicat ministrul spaniol. Totuși, acest tratat ce a instituit spațiul de liberă circulație din care fac parte 26 de state europene nu poate fi modificat unilateral.

Săptămâna trecută, același ministru spaniol a reamintit că țara sa este o susținătoare a implementării Registrului cu Numele Pasagerilor (PNR), bază de date ce conține informații precum numele, mijloacele de plată, datele de contact și itinerariile pasagerilor companiilor aeriene, în pofida opoziției Parlamentului European, care consideră că această inițiativă încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor prin nerespectarea confidențialității datelor personale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?