Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A demarat construcţia primei fabrici de peleţi din Moldova

7 ian. 2015,, 11:30   Business
14928 17

Foto: transilvaniabusiness.ro

Căldură la preţuri accesibile, cu rezultat garantat pentru economia ţării. În Republica Moldova a început construcţia primei fabrici de stat de peleţi. Produsele sînt destinate cazanelor pe biomasă care vor asigura în primul rînd încălzirea şcolilor, grădiniţelor şi a instituţiilor medicale, relatează Mesager.

Fabrica este construită în cadrul proiectului „Sisteme de încălzire pe bază de biomasă în localităţile Republicii Moldova” şi este parte a programului 2KR. Procesul de instalare a sistemelor de încălzire pe biomasă are loc în grădiniţe, şcoli şi alte obiective de menire socială. Producerea peleţilor va fi supravegheată de institutul „Porumbeni”.

„Noi acolo avem de gînd să producem nu numai peleți, dar și să facem știință, deoarece materia primă poate fi foarte diversă: paie, resturi de la tăierea copacilor, viței de vie, dar pot fi cultivate plante energetice. În acest proces dorim să vedem care ar fi cea mai optimală plantă energetică pentru Republica Moldova, astfel încît să ne asigurăm cu căldură în timpul iernii”, spune ministrul în exercițiu al Agriculturii, Vasile Bumacov.

Potrivit directorului Institutului „Porumbeni”, Pintilie Pîrvan, această fabrică „va avea o capacitate inițială de 5 mii de tone de peleți anual, cu creștere în viitor”.

Proiectul va fi realizat în 100 de localităţi ale Republicii Moldova, unde este un mediu prielnic pentru acumularea şi prelucrarea biomasei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?