Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Banca Naţională ţine piaţa valutară „înfometată”

10 dec. 2014,, 16:30   Economie
3219 1
Foto: newsmoldova.ru
Banca Naţională (BNM) ţine piaţa valutară „înfometată”, lăsînd nesatisfăcute cererile unor bănci de cumpărare a valutei.

Dealerii băncilor au relatat agenției "Infotag" că două zile de "linişte" şi "consolidare" de pe piaţa valutară au dus la faptul că miercuri cererile de cumpărare a valutei din partea a şase bănci au rămas nesatisfăcute, deoarece dealerul regulatorului a satisfăcut cererile a doar opt bănci.

"Miercuri dealerul regulatorului a vîndut $15 milioane. O astfel de intervenţie a permis începerea negocierilor de la poziţia de 15,38 MDL:$1 şi aducerea la 15,31 MDL:$1", a spus interlocutorul agenţiei.

El a presupus că din cauza "înfometării valutare" a participanţilor pieţei cursul de vînzare a dolarului american va fi la nivelul a 15,4 MDL:$1, iar cumpărarea valutei americane va fi la cursul puţin peste 15,3 MDL:$1.

"Multor dealeri le este neînţeleasă dorinţa caselor de schimb valutar de a juca pe viitoarea depreciere a leului moldovenesc, motiv pentru care casele sînt de acord să cumpere dolari "scumpi", fără a-şi face griji că un astfel de dolar nimeni nu-l va cumpăra", afirmă participanţii pieţei.

Al doilea moment care generează gînduri triste este faptul că regulatorul nu tinde să satisfacă pe deplin cererile de cumpărare a valutei. Deşi este evident faptul că vînzarea de către BNM a valutei în decurs de două-trei zile în volum de $10, $15, $20 milioane ar putea să-i satisfacă pe toţi pe deplin, inclusiv casele de schimb valutar.

Participanţii pieţei prognozează că din a doua jumătate a lunii decembrie cumpărători mai activi de valută vor deveni băncile, care vor satisface cererile importatorilor de resurse energetice, în primul rînd, a Moldovagaz şi Union Fenosa. Totodată, există speranţa la o vărsare activă de valută de către populaţie în ajunul sărbătorilor de iarnă, ceea ce va satisface cererea de valută doar din contul intervenţiilor regulatorului pieţei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?