Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

O delegație din Moldova a participat la o conferință pe tema integrării eurasiatice

8 dec. 2014,, 10:45   Politică
2807 1
Foto: fsvps.ru
„Aprofundarea proceselor integraționiste în spațiul postsovietic în baza relațiilor echitabile și reciproc avantajoase este una dintre prioritățile politicii externe a Rusiei”, a menționat în cuvîntul său de salut către participanții la Conferința Internațională „Diplomația civică pentru integrarea eurasiatică”, desfășurată la Moscova, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, relatează NOI.md.

La conferință a participat și o delegație a Republicii Moldova, din care au făcut parte președintele clubului de experți „Strategia Moldovei”, Veaceslav Perju, deputatul legislativului găgăuz, liderul mișcării obștești „Edinaia Găgăuzia”, Fiodor Gagauz, și reprezentantul Transnistriei, directorul Centrului Independent de Studii Analitice „Novîi vek”, Elena Bobkova.

Evenimentul a reunit peste 130 de experți, politologi, oameni de cultură, jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor obștești din Rusia, țările CSI, Abhazia, Osetia de Sud, Georgia, Bulgaria, Serbia și alte țări.

În cadrul conferinței au avut loc două ședințe consacrate aspectelor social-economice, informaționale și cultural-umanitare ale diplomației civice eurasiatice, precum și rolului tineretului și ONG-urilor de tineret ca factori ai dezvoltării integrării eurasiatice.

Șeful diplomației ruse a menționat „importanța rolului organizațiilor neguvernamentale, a opiniei publice și a societății civile în dezvoltarea proceselor integraționiste în spațiul eurasiatic”.

Totodată, s-a menționat că „integrarea eurasiatică estre deschisă pentru noi parteneri din CSI”.

La rîndul său, directorul Agenției federale pentru relații cu Comunitatea Statelor Independente, conaționalii ce locuiesc peste hotare și colaborarea internațională umanitară „Rossotrudnicestvo”, Constantin Kosaciov, a menționat: „Noi cu toții sîntem adepți ai acestei idei”.

„Potențialul nostru este consolidarea și mobilizarea eforturilor pentru ca Uniunea Economică Eurasiatică (EurAsEC) să se dezvolte în ritmuri rapide. Contăm pe faptul că de la 1 ianuarie 2015 Armenia va deveni membru al EurAsEC), după care va urma Kîrgîzstanul. Integrarea eurasiatică este deschisă și pentru celelalte țări ale CSI. Este un proces viu, ce se dezvoltă dinamic”, a spus el.

Potrivit lui Kosaciov, „integrarea eurasiatică este privită astăzi de mulți drept o „realitate postsovietică”.

„Mulți încearcă să ne eticheteze fără temei. Integrarea eurasiatică este un proces reciproc avantajos, orientat spre interesele cetățenilor statelor-membre”, a menționat directorul agenției „Rossotrudnicestvo”.

El a amintit că „integrarea europeană a Ucrainei a fost conștient contrapusă colaborării în spațiul postsovietic”.

„Acest antagonism artificial s-a dovedit a fi fatal pentru Ucraina. Astăzi, în fața unei încercări similare este pusă populația Moldovei, unde recent au avut loc alegeri parlamentare”, a precizat Kosaciov.

La finele Conferinței, participanții au adoptat o rezoluție, ale cărei principale puncte prevăd recunoașterea proceselor integraționiste drept o tendință dominantă a proceselor geoeconomice și geopolitice moderne, care au o importanță primordială pentru integrarea eurasiatică.

Conferința a fost organizată de către agenția federală („Rossotrudnicestvo”).

În prezent, „Rossotrudnicestvo” are reprezentanțe în peste 80 de țări ale lumii, unde activează 60 de centre rusești de știință și cultură, 9 filiale și 25 de reprezentanțe în cadrul ambasadelor Federației Ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?