Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Rusia prognozează trei variante de coaliţie: „de impas”, „europeană” şi „largă”

2 dec. 2014,, 14:30   Politică
14649 13
Foto: ria.ru
În prezent, în Moldova sînt posibile trei variante de coaliţie parlamentară: "de impas", "europeană" şi "largă". O astfel de opinie a exprimat în comentariile agenţiei de presă "Россия сегодня" observatorul Maxim Şalîghin.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că coaliţia "de impas" este posibilă dacă în Parlament se vor uni socialiştii şi comuniştii.

"Vor fi în minoritate, dar totuşi vor avea posibilitatea să blocheze multe decizii, care necesită majoritate constituţională. Probabilitatea unei astfel de coaliţii este mică. Şi trebuie depuse multe eforturi pentru ca unirea nu doar să aibă loc, dar şi să existe ceva timp. Şi aceasta ţine nu doar de relaţiile politice interne, dar şi de activitatea diplomatică", scrie Şalîghin.

În opinia observatorului, coaliţia "europeană" (PLDM, PDM, PL - "I") este "unul dintre cele mai reale scenarii".

"Însă comportamentul exotic al liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, şi demersurile rusofobe deschise din nou pune Moldova pe calea confruntării deschise cu Rusia. Deocamdată, cu rusofobia "binişor" se descurcă preşedintele Timofti. Doi politicieni cu acelaşi repertoriu va fi prea mult chiar şi pentru Parlamentul Moldovei. De asemenea, liberalii sînt insistenţi în solicitările de a adera la NATO, ceea ce nu poate irita Moscova", menţionează expertul.

Cea mai probabilă unire politică observatorul consideră coaliţia "largă" - alianţa dintre comunişti, liberal-democraţi şi democraţi.

"Este o construcţie politică stabilă, care se vinde bine atît în Europa, cît şi în Rusia. Cu Rusia această coaliţie va purta negocieri politice şi economice, promiţînd să menţină statutul extra-bloc (măcar formal) şi să nu acutizeze problema transnistreană (cu atît mai mult că Tiraspolul este dispus în serios să examineze foile de parcurs europene). În Europa însă, această coaliţie poate fi privită ca garant al urmării căii "alegerii europene luminoase", consideră Şalîghin.

Un alt plus el îl vede în faptul că "şi Partidul Socialiştilor, şi Partidul Liberalilor sînt eliminate din parantezele coaliţiei – ca platforme politice extreme".

"Se priveşte frumos, dintr-o parte. Din alta, avînd nevoie de majoritate în privinţa votului pentru anumite proiecte, întotdeauna există "rezerva" în persoana liberalilor, ceea ce este bine pentru combinaţiile parlamentare", se menționează în comentariul publicației "Россия сегодня".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?