Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Investiții de 1,3 milioane de euro pentru Catedra de oenologie a UTM (VIDEO)

28 noi. 2014,, 13:40   Societate
3651 0
Foto: noi.md
Vineri, 28 noiembrie, la Catedra de oenologie a Universității Tehnice din Moldova (UTM) a fost inaugurat un centru de cercetări în vinificație, informează NOI.md. Laboratoarele sînt dotate cu utilaj modern, procurat în baza investițiilor din partea Băncii Europene de Investiții în cadrul programului de modernizare a ramurii „Filiera vinului”. Suma totală a investițiilor în acest centru constituie 2,7 milioane de euro. La ceremonia de inaugurare au participat premierul Iurie Leancă și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Iurie Leancă a subliniat că sectorul vitivinicol rămîne unul strategic pentru economia moldovenească, or, în această ramură activează circa 200 de mii de oameni, producția vitivinicolă constituie 25% din volumul total al exportului moldovenesc și Moldova are tradiții în producția strugurilor și vinului.

„Este necesar de făcut tot ce depinde de noi pentru a perfecționa și moderniza ramura. Oricît de mult am prețui munca celor care muncesc de dimineață pînă noaptea la recoltarea strugurilor, nu vom obține niciodată un produs finit de calitate fără activitate științifică, fără inovații și tehnologii noi. Cele mai importante investiții la această etapă sînt cele în pregătirea specialiștilor”, a menționat premierul.

De aceeași părere este și Vasile Bumacov: „Fără cadre bine pregătite, fără specialiști este imposibil de modernizat ramura”. În cadrul programului „Filiera vinului” deja au primit credite 28 de întreprinderi în sumă totală de 33 de milioane de euro.

„Avem posibilitatea de a procura cel mai modern utilaj, atît pentru procesul de studii, cît și pentru cercetări științifice”, a menționat șeful Catedrei de oenologie, profesorul Anatol Bălănuță. „Avem și cromatograf cu spectrometru de masă, și cromatograf de lichide, și aparat Bahus. Aceste utilaje permit efectuarea unor cercetări mai aprofundate și elaborarea unor tehnologii noi”, a precizat specialistul.

„În plus, acest utilaj ne va permite să avem relații mai strînse cu universitățile din străinătate, or, acum noi sîntem dotați poate chiar mai bine decît unele universități europene. Dar cel mai important este că studenții vor fi instruiți la un nivel modern. Acum pot afirma cu certitudine că studenții vor primi cunoștințe folosind cea mai modernă tehnică de laborator”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?