X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Curtea Constituţională a restabilit în drepturi persoanele declarate incapabile

14 noi. 2014,, 13:15   Societate
3063 0
Foto: kp.md
Curtea Constituţională a restabilit în drepturi, printr-o hotărîte emisă ieri seara (13 noiembrie), persoanele declarate de instanţa de judecată incapabile, relatează agenţia "Infotag".

Sesizarea a fost depusă de către avocatul poporului, Anatolie Munteanu, care a solicitat controlarea constituţionalităţii prevederii legale care îi interzice avocatului poporului examinarea cererilor depuse de către persoanele declarate incapabile prin hotărîre judecătorească. În opinia sa, această prevedere "încalcă dreptul persoanelor incapabile la petiţionare şi principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii".

CC a ajuns la concluzia că prevederea contestată este "discriminatorie în raport cu persoanele cu dizabilităţi mintale, prin neasigurarea respectării drepturilor garantate de Constituţia Republicii Moldova şi de actele internaţionale la care Republica Moldova este parte".

Curtea Constituţională a remarcat că prin restrîngerea contestată, persoanele cu dizabilităţi mintale au fost private practic de posibilitatea de a-şi apăra drepturile, deoarece adresarea unei cereri avocatului poporului reprezintă un instrument important de apărare împotriva abuzurilor din partea tutorelui.

"Odată declarate incapabile, aceste persoane pierd chiar şansa de a demonstra contrariul, precum şi de a semnala eventualele rele tratamente sau abuzuri la care sînt supuse", se menţionează în decizia CC.

De asemenea, Curtea Constituţională a publicat joi decizia privind controlul unei serii de amendamente la legislaţie, ce vizează tragerea la răspundere a judecătorilor. Conform deciziei CC, "cu excepţia infracţiunilor flagrante, judecătorul poate fi reţinut, supus aducerii silite şi percheziţionat doar după începerea urmăririi penale". În acelaşi timp, nu este necesară obţinerea acordului Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea de către procurorul general a urmăririi penale împotriva judecătorilor implicaţi în spălare de bani, corupţie pasivă, abuz de putere şi îmbogăţire ilicită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?