Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Candu a anunțat cînd Moldova va primi gaze naturale din România

30 oct. 2014,, 12:45   Economie
2748 1
Foto: basarabia.md
Livrarea gazelor naturale din România în Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni va începe imediat după semnarea contractului respectiv cu compania română, cu care au fost deja discutate condițiile și a fost obținut un preț avantajos pentru Moldova. Potrivit Ministerului Economiei, declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, în cadrul vizitei efectuate în satul Zagarancea, raionul Ungheni, unde a verificat la ce etapă se află lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, relatează NOI.md.

Andrian Candu a fost însoțit de secretarul de stat al Ministerului Energiei din România, Mihai Albulescu, și reprezentanți ai consorțiului „Habau”, care se ocupă de executarea lucrărilor.

Vicepremierul a fost informat că lucrările de finisare sînt pe ultima sută de metri. Andrian Candu a solicitat ca pe parcursul săptămînii viitoare să-i fie prezentate toate actele ce prevăd administrarea și darea în exploatare a gazoductului, pentru a le semna.

„99,9 la sută dintre lucrări au fost efectuate. Am solicitat să-mi fie aduse actele pentru a le semna săptămîna viitoare. Ulterior, compania Vestmoldtransgaz va solicita de la ANRE să-i fie acordată licența și să fie stabilit tariful pentru transportarea gazului prin conducta Iași-Ungheni”, a spus Andrian Candu.

Ministrul a precizat că imediat după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va acorda licență companiei în a cărei gestiune se va afla gazoductul („Vestmoldtransgaz”), va fi semnat contractul de furnizare cu o companie din România, care a venit cu o propunere avantajoasă pentru Moldova.

„Contractul de furnizare a gazului a fost negociat cu o companie din România. Am obținut un preț avantajos pentru țară. Imediat ce va fi semnat și acel contract, va începe livrarea prin acest gazoduct”, a precizat Andrian Candu.

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni au demarat în urmă cu un an, iar costul total al proiectului constituie 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro reprezintă un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?