X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reguli mai stricte pentru consilierii municipali

28 oct. 2014,, 15:05   Politică
2589 0
Foto : totul.md
Activitatea Consiliului Municipal Chișinău ar putea deveni mai transparentă, iar deciziile instituției supuse unui control mai strict. Prevederile se conțin în noul Regulament privind constituirea și funcționarea CMC, care a fost examinat astăzi de aleșii locali, informează NOI.md

Autorii documentul își propun să disciplineze consilierii municipali și să asigure o deschidere mai mare a instituției față de societatea civilă. Documentul instituie obligativitatea publicării tuturor deciziilor CMC pe site-ul Primăriei și stabilește sancțiuni administrative pentru îngrădirea accesului la ședințele Consiliului. Totodată, regulamentul introduce noi prevederi referitoare la admiterea conflictului de interese de către aleșii locali. În acest sens, documentul stipulează că hotărîrile adoptate cu abateri de la legislație, vor fi declarate nule.

Potrivit consilierului PLDM, Ghenadie Ivașcenco, noul Regulament a fost elaborat de o comisie specială, formată din reprezentanții tuturor fracțiunilor. „De ce atît de tardiv venim cu acest regulament? Mai bine mai tîrziu decît deloc. În mare parte a cazurilor regulamentul nu se modifică de la un consiliu la altul, dar noi am moștenit un regulament care contravenea prevederilor legale. Am venit cu acest regulamentul pentru a ne autosesiza și autodisciplina. Este un minim necesar”, a menționat consilierul PLDM, Ghenadie Ivașcenco.

Consilierii din partea fracțiunilor PCRM și PL au criticat proiectul, precizînd că nu este momentul oportun pentru aprobarea unui nou regulament, în condițiile în care peste jumătate de an, componența CMC va fi modificată.

„Situația creată în CMC a fost generată de către voi, cei care timp de patru ani ați vorbit că sînteți alianța pentru „euro”. Regulamentul este oricînd binevenit, dar trebuie să rezolve ceva probleme”, a precizat consilierul comunist Victor Gurău.

„Trebuie să introducem mecanisme pentru ca să avem o mai mare transparență. În ceea ce privește controlul executării deciziilor CMC, de cîte ori se fac demersuri noi avem o ignorare totală. Cum ne impunem să fim un organ reprezentativ cu demnitate?”, a spus consilierul PL, Oleg Cernei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?