X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ucraina: UE salută victoria partidelor ce promovează "reformele europene"

27 oct. 2014,, 15:20   Externe
2628 0
Foto: agerpres.ro
Uniunea Europeană a salutat luni ''victoria democrației și a unui program de reforme europene'' în Ucraina, după victoria formațiunilor prooccidentale la alegerile parlamentare desfășurate duminică, informează AFP.

''Felicitări poporului ucrainean! Victoria democrației și a unui program de reforme europene'', a scris pe contul său de Twitter președintele în exercițiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Conform sondajelor difuzate după închiderea secțiilor de votare, blocul președintelui Petro Poroșenko și Frontul Popular condus de premierul Arseni Iațeniuk au obținut fiecare cîte 21,6% din sufragii. Urmează partidul Samopomici (10,6%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,6%), Partidul Radical (7,5%) condus de populistul Oleg Liașko și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,8%).

Șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko, a subliniat că ucrainenii au votat duminică pentru o apropiere ''ireversibilă'' de Europa, dar și pentru planul său de pace privind situația din estul Ucrainei.

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morți începînd din aprilie și a constrîns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele, potrivit datelor ONU.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?