X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expertul: pesta porcină africană ameninţă Moldova

26 oct. 2014,, 09:30   Societate
7685 0
Foto: newsmoldova.ru
„Mistreţii din Polonia, infectaţi cu pesta porcină africană, ar putea să apară în Moldova şi consecinţele vor fi foarte triste”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Societăţii Republicane a Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi.

Recent la postul de televiziune „Mir” a fost difuzat un reportaj, potrivit cărui Republica Belarus este extrem de îngrijorată de posibilitatea apariţiei mistreţilor – purtători ai maladiei periculoase. Conducătorii marilor ferme de porci bat alarma. În legătură cu acest fapt un şir de regiuni din ţară intenţionează să împuşte animalele infectate cu pesta porcină africană .

Principalul vînător al Moldovei, comentînd acest comunicat, a precizat că mistreţul poate parcurge pînă la 30 de km pe zi, pentru el nu există frontiere de stat, de aceea apariţia acestor animale la noi în ţară este foarte probabilă. Nimeni nu mai este surprins de faptul că mistreţii din România permanent migrează în Moldova şi înapoi.

„Probabilitatea apariţiei mistreţilor infectaţi din Polonia există, dar ea este foarte mică. De obicei animalul migrează doar în căutarea hranei, care la moment este în abundenţă, - a explicat şeful Societăţii, şi a adăugat - în vara anului curent, în cadrul forumului Asociaţiei Mondiale a Medicilor Veterinari, desfăşurat la Paris, a fost dezbătută problema răspîndirii pestei porcine africane. În afară de toate, a fost recunoscută necesitatea unei monitorizări detaliate a situaţiei. Cu părere de rău, nu există vaccin împotriva acestei maladii. Plus la toate, cum să capturezi şi să depistezi boala la un animal sălbatic, pe cînd îţi vine greu chiar să-l urmăreşti”, a continuat expertul.

„Anume din această cauză este imposibil să fie luată vreo decizie privind împuşcarea în mase a mistreţilor în Moldova. Rămîne doar să-i avertizăm pe vînătorii care au reuşit să împuşte prada în timpul sezonului de vînătoare să nu să se grăbească să consume carnea, ci să o verifice la laborator, aşa cum se procedează în cazul porcilor şi altor animale domestice”, a conchis Ciocoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?