X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Compatrioții ruşi din Moldova vor fi susţinuţi de un centru pentru drepturile omului

15 oct. 2014,, 15:30   Societate
2833 6
Foto: newsmoldova.md
Pe lîngă Consiliul coordonator pentru drepturile concetăţenilor ruşi în Republica Moldova a fost instituit un Centru Informaţional Analitic pentru Drepturile Omului, relatează NOI.md.

Centrul îi va ajuta pe compatrioţii ruşi care locuiesc în Moldova să beneficieze pe deplin de drepturile, libertăţile şi interesele lor legale. Realizarea acestor obiective va fi efectuată, mai întîi de toate, pe calea monitorizării respectării normelor legislaţiei naţionale în domeniul funcţionării limbilor, reprezentării concetăţenilor ruşi în organele puterii şi administraţiei, posibilităţii angajării, a studiilor în limba rusă etc.

Obiectivul major este cercetarea practicii aplicării Legii cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor, precum şi a altor acte normative.

O altă direcţie importantă în activitatea Centrului va fi furnizarea de informații și acordarea asistenţei juridice consultative organizaţiilor obşteşti ale compatrioţilor şi persoanelor private în cazul apelării acestora la organele judiciare şi de drept în urma încălcării drepturilor acestora, în special în cazul discriminării naţionale, asimilării forţate etc. O asemenea asistenţă va fi acordată şi în cazul apelării cetăţenilor pentru protecţia drepturilor acestora la organizaţiile internaţionale de drept (Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi altele).

În cadrul activităţii de informare, la Centru se vor acorda consultări pe marginea participării la Programul de Stat de acordare a sprijinului în cazul migrării voluntare în Federația Rusă a compatrioților care locuiesc în străinătate, precum şi dobîndirea cetăţeniei ruse.

Centrul va menţine relaţii de colaborare cu mass-media, iar în ziarul „Russkoe slovo” va fi deschisă o rubrică specială „Imeiu pravo”.

Tag: centru pentru drepturile omului, compatrioţii ruşi, drepturile, funcţionarea limbilor, minorităţi naţionale


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?