Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Medicii vor avea dreptul să refuze tratarea unui pacient în cazul în care acesta este agresiv

2 feb. 08:30   Societate
3075 0

Parlamentul a susținut în a doua lectură modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Inițiativa legislativă a fost votată de 72 de deputați.

Scopul acestei inițiative legislative este de a racorda prevederile Legii la standardele noi, dictate de modernizarea proceselor, sistemelor și metodologiilor în exercitarea profesiei de medic. Autorii documentului propun modificarea unor termeni, precum și definirea unor principii noi care se utilizează în sistemul de sănătate, însă nu sînt prevăzute în actul normativ. Astfel, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic se completează cu noi definiții care se referă la competența profesională, eroarea medicală, tratamentul personalizat, independența profesională etc.

Proiectul mai prevede detalierea și completarea cazurilor în care medicul are dreptul de a refuza efectuarea intervenției (cu excepția situațiilor de urgență) și de a trimite pacientul la alt medic. Acest lucru va fi posibil în cazul în care pacientul sau însoțitorii săi sînt agresivi și prezintă pericol pentru sănătatea și integritatea corporală a medicului.

De aseemenea, medicii vor fi supuși atestării cunoștințelor, competențelor teoretice și deprinderilor practice, cu stabilirea gradului de calificare, o dată la 5 ani, în modul stabilit de Ministerul Sanatații.

PROIECTUL de modificare a Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic a fost elaborat de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Ana Oglinda și Adrian Belîi, ambii medici de profesie, în cadrul unui grup de lucru extins din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Universității de Stat din Moldova, precum și ai organizațiilor societății civile din domeniul sănătății.

5
1
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?