Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Grevă pentru mărirea salariului în Serviciul public britanic de Sănătate

13 oct. 2014,, 12:55   Externe
2570 0
Foto: stena.ee
Sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate (NHS) sunt chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore, luni, în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a le acorda o mărire de salariu.

La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii Jeremy Hunt de a sfida recomandarea unui organism independent de a mări cu 1% salariile, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Aceste măriri "sunt inabordabile şi vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor", a justificat ministrul în martie.

"Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaşi timp nivelul remuneraţiei angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%", afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON Dave Prentis. "Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă stimă are acest Guvern faţă de salariaţii din Sănătate", a apreciat el.

În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.

Potrivit unui purtător de cuvânt, ministerul se declară, în schimb, "pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil".

Greva ar putea să mobilizeze, luni, aproximativ 500.000 de persoane, potrivit unui sondaj efectuat de către ziarul The Guardian. În total, nouă sindicate au îndemnat la grevă timp de patru ore, între orele locale 7.00 (9.00, ora României) şi 11.00 (13.00, ora României). Greva îi vizează pe toţi angajaţii NHS din Anglia şi Irlanda de Nord, cu excepţia medicilor şi dentiştilor.

Serviciile de urgenţă urmează să continue să fie asigurate, iar sindicatele le-au recomandat pacienţilor să amâne orele programărilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?