X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Fermierii din stînga Nistrului: Am fost şi vom rămîne cetăţeni fideli ai Republicii Moldova

9 oct. 2014,, 11:30   Economie
3288 3
Foto: novostipmr.com
„Nimeni dintre fermierii din satele din stînga Nistrului ale raionului Dubăsari nu a depus la administraţia de la Tiraspol nicio cerere”, a declarat pentru NOI.md şeful gospodăriei agricole „Agro-Tiras” din satul Molovata Nouă a raionului Dubăsari, Stepan Driga.

După recenta întrevedere cu vicepremierul Eugeniu Carpov de la Tiraspol, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, a declarat încă o dată că deja 91 din cei 103 fermieri moldoveni au depus cereri privind disponibilitatea încheierii cu administraţia raionului a unui contract de arendă a pămîntului. Potrivit ei, „practic toate loturile de pămînt sînt repartizate, urmează ca ele să fie înregistrate pe numele fiecărui utilizator de terenuri”.

Însă încă la începutul lunii iulie Ştanski susţinea că „deja peste o sută de fermieri moldoveni din stînga Nistrului au încheiat contracte de arendă a pămîntului cu administraţia raionului Dubăsari şi îşi lucrează terenurile. Din cele 7 mii de hectare, despre care se discuta, circa 6 mii ha erau deja cultivate.

„Chiar cineva din conducerea RMN poate admite ideea că noi vom renunţa benevol la propriile bunuri în favoarea ambiţiilor politice? Nu ne este uşor, suportăm pierderi substanţiale din cauză că nu putem să ne lucrăm pămînturile, dar nu vom renunţa la ele. Dorim să aducem mulţumiri autorităţilor ţării pentru că nu ne-au părăsit în clipe grele, pentru că au găsit posibilitatea să compenseze măcar o parte din pierderile noastre. Această susţinere este foarte importantă pentru noi”, a specificat agricultorul.

Fermierul a precizat că administraţia raionului Dubăsari i-a provocat pe unii agricultori să înceapă în mod samavolnic să cultive terenurile ţăranilor moldoveni, dar ei nu au fost de acord.

„Nu e de mirare, noi, toţi agricultorii locali, ne cunoaştem în faţă şi pe nume. Umanismul întotdeauna este mai presus decît ambiţiile şi jocurile politice. Ceea ce ţine de problemele noastre, sperăm că conducerea Moldovei va avea răbdare să ducă negocierile pînă la un final logic”, a concluzionat Driga.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?