Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

O treime din teritoriul Moldovei nu este protejat împotriva grindinei (VIDEO)

17 sep. 2014,, 12:23   Economie
3780 0
Foto: menatwork.ro
12 din cele 32 de raioane ale ţării nu dispun de sisteme antigrindină. Deloc nu sînt protejate împotriva grindinei raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, Hînceşti. Necesită protecţie cele mai multe dintre raioanele sudice, precum şi zonele adiacente României. În total, în Moldova mai sînt încă terenuri de aproximativ 1 milion de hectare neprotejate împotriva acestei stihii.

«În fiecare an, pentru Serviciul Antigrindină, din bugetul de stat sînt alocaţi circa 35 de milioane de lei. Însă această sumă, din păcate, nu este suficientă pentru a proteja toate terenurile agricole din ţară. Stocurile existente de rachete sînt suficiente pentru a proteja doar aproximativ 1 milion 700 de mii de hectare din cele 2,5 milioane de hectare”, a declarat viceministrul Agriculturii Gheorghe Gaberi, la conferinţa de marcare a 50 de ani de la înfiinţarea Serviciului Antigrindină al Republicii Moldova.

În acest an, în Moldova au fost utilizate circa 5 mii de rachete şi aproape toate rezervele au fost deja consumate. În total, în Moldova funcţionează 115 sisteme antigrindină. În ultimii ani, fiecare dintre stocurile existente dispune de circa 50 de rachete, iar deficitul constituie 20 de rachete la fiecare stoc. Costul unei rachete este de aproximativ şase mii de lei, iar protecţia unui hectar de teren costă 3,5 euro.

Potrivit autorităţilor, pentru a asigura protecţia tuturor terenurilor sînt necesare cel puţin circa 8 mii de rachete anual şi 24 de milioane de lei pentru recuperarea sistemelor nefuncţionale şi majorarea numărului de rachete.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?