Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

MAE al nerecunoscutei RMN a făcut o declaraţie răsunătoare despre „provocările din partea Moldovei”

11 sep. 2014,, 16:15   Societate
5793 3
Foto: noi.md
Serviciul vamal al Republicii Moldova a supus unui control „special” bagajele personale ale așa-zisului vicepremier transnistrean, Maia Parnas. În acest sens, „ministerul transnistrean de externe a trimis o cerere reprezentantului politic al Republicii Moldova în procesul de negocieri, Eugen Carpov, solicitînd explicaţii referitoare la acţiunile destructive şi escaladarea tensiunii de către partea moldovenească”, relatează NOI.md cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Tiraspol.

Oficiul condus de Nina Ștanski menţionează că motivarea unor astfel de acţiuni împotriva unuia dintre oficialii transnistreni a fost explicată de ofiţerul vamal drept „directivă din partea conducerii superioare”.

Reprezentanții MAE-ului transnistrean consideră că incidentul cu implicarea vicepremierului RMN, precum şi urmărirea penală a unora dintre funcţionarii lor publici, sînt niște măsuri provocătoare ale Republicii Moldova, avînd ca scop agravarea ulterioară şi escaladarea disensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

Şeful Biroului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Balan, a precizat că nu există niciun fel de discriminare, şi în special, pentru motive politice, în privinţa oficialilor transnistreni.

„Ei nu dispun de un statut diplomatic, ei trec controlul vamal la punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova ca cetăţenii de rînd ai ţării, cu paşaport moldovenesc (posibil, rusesc – n.red.). Şi este firesc că pot fi inspectaţi suplimentar şi cu o meticulozitate deosebită. Chiar recent, din anumite motive, conform instrucţiunilor conducerii Serviciului Vamal, au fost inspectaţi toţi pasagerii unor avioane care zburau spre Frankfurt-pe-Main şi înapoi”, a explicat oficialul.

„În ceea ce priveşte dosarele penale împotriva angajaţilor din administraţia transnistreană, acestea pur şi simplu nu există. Există proceduri oficiale vizavi de anumite incidente, dar nu cauze penale. În acest an, administraţia raionului Dubăsari le-a interzis fermierilor moldoveni de pe malul stîng al Nistrului să prelucreze terenurile lor situate după traseul Tiraspol-Camenca. Aceasta e o proprietate privată a ţăranilor, este firesc recursul lor la agenţiile de aplicare a legii, precum şi obligaţiunea procuraturii de a examina acest incident. Unde este aici politica şi persecuţia oficialilor transnistreni, care au fost invitaţi de Procuratura Republicii Moldova pentru a da explicaţii, şi unde ei nu au considerat necesar să vină?, întreabă Balan.

Reamintim că Transnistria deja a refuzat, pe motivele sus-menționate şi altele, legate de pretinsa presiune asupra Transnistriei din partea Republicii Moldova, să participe la următoarea rundă de negocieri în formatul «5+2», care trebuia să aibă loc pe 11-12 septembrie la Viena.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?