Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

CCA: Drepturile copilului în buletinele de ştiri sînt respectate într-o măsură mai mare (VIDEO)

10 sep. 2014,, 17:45   Societate
4579 0
Foto: noi.md
Un an de la intrarea în vigoare a Legii cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei publice, experţii constată un anumit progres. Acest subiect a fost discutat la o masă rotundă organizată de către Asociaţia Presei Independente (API). Concluziile preliminare ale experţilor au fost trase din rezultatele monitorizării buletinelor de ştiri realizate de către şase posturi de televiziune timp de trei luni. Au fost monitorizate posturile Moldova 1, Prime, Pro TV Chişinău, TV 7, Publika TV, Jurnal TV.

„Rezultatele preliminare ale raportului arată că programele radio şi TV în domeniul protecţiei copilului s-au îmbunătăţit semnificativ. Acest lucru sugerează că redactorii şi jurnaliştii au devenit mai atenţi difuzînd informaţii despre copii în reportajele lor. Iar dacă înainte de adoptarea Legii cu privire la protecţia copiilor au existat numeroase încălcări, acum numărul acestora s-a micşorat esenţial. Jurnaliştii ar trebui să fie conştienţi de protecţia imaginii copilului în reportajele lor şi să nu filmeze copiii fără consimţămîntul părinţilor”, a remarcat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Potrivit raportului, posturile de televiziune acordă ştirilor şi reportajelor cu implicarea copiilor o cotă care variază între 9% şi 16% din spaţiul de emisie al unui buletin de ştiri. Cele mai multe ştiri care plasează copii în context pozitiv sînt difuzate de postul Moldova 1. Următorul post care a prezentat ştiri cu un conţinut pozitiv este Prime TV, urmat de postul Publika TV, Jurnal TV şi TV 7. Singurul post de televiziune la care subiectele despre fenomenele negative şi cazurile şocante prevalează este postul „Pro TV”.

Autorul raportului, membrul CCA Mariana Hadîrcă, a menţionat că „monitorizarea a fost efectuată pentru a studia gradul de respectare a intereselor copilului de către canalele TV şi în niciun caz pentru a pedepsi pe cineva. Dar şi pentru elaborarea documentelor ce vizează perfecţionarea politicii redacţionale a jurnaliştilor şi redactorilor.

Raportul a fost efectuat de către CCA în baza metodologiei elaborate de către Asociaţia Presei Independente. Monitorizarea canalelor TV va continua pe parcursul a încă două luni. Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei publice a intrat în vigoare în Republica Moldova în luna martie 2013.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?