Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Candu: Noi vom asigura Chișinăul cu gaz românesc pînă la sfîrșitul anului 2015 (VIDEO)

10 sep. 2014,, 17:15   Economie
4438 2
Foto: noi.md
„Noi ne vom îndeplini planurile ambițioase în termene restrînse la maximum. Gazul prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va ajunge în capitală la finele anului 2015, cel tîrziu la începutul anului 2016”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, ministrul Economiei, Andrian Candu, informează NOI.md.

Vicepremierul a precizat că în prezent este pregătită argumentarea tehnică pentru extinderea gazoductului, ce va fi finalizată pînă la sfîrșitul anului.

„După pregătirea documentației de proiect, care ar putea dura 3-4 luni, dar nu un an, cum se întîmplă, de regulă, noi vom începe construcția gazoductului pînă la Chișinău. Scopul nostru ambițios este să finalizăm proiectul pînă la finele anului 2015 sau la începutul anului 2016. Este greu, dar posibil”, a asigurat funcționarul, menționînd că Chișinăul este cel mai mare consumator de gaze din Moldova.

Potrivit lui, „costul proiectului este estimat la 60-70 de milioane de euro. În luna mai 2014, Comisia Europeană și-a anunțat disponibilitatea să susțină acest proiect cu 10 milioane de euro. Restul va constitui aportul statului și sprijinul din alte surse”.

Ministrul a respins îngrijorările jurnaliștilor în legătură cu posibilitatea României de asigura integral necesitățile Moldovei în gaze, ținîd cont de faptul că ea își acoperă necesitățile din propriile surse doar în proporție de 85%.

„În 2-3 ani România va putea să-şi asigure integral consumul intern de gaze naturale, folosind resursele din Marea Neagră și zăcămintele gazelor de șist. Ea nu doar își va asigura propriile necesități, dar va deveni un furnizor important de gaze naturale pentru Moldova, Bulgaria și Turcia”, a asigurat Candu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?