Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Borșevici: Luptele pentru identitatea naţională din Moldova au dus la prăbuşirea economiei țării

8 sep. 2014,, 17:15   Politică
6340 7
Foto: noi.md
Luptele pentru identitatea naţională au degenerat pentru Moldova în pierderi economice grave, ba chiar se poate spune în prăbuşirea economiei, a declarat luni, la conferinţa ştiinţifică internaţională "Evoluţia identităţii naţionale şi statal-politice moldoveneşti", ambasadorul Moldovei în China în anii 2003-2006, Victor Borşevici, doctor în politologie.

Potrivit agenţiei "Infotag", ex-diplomatul a spus că colegii săi chinezi, auzind că există moldoveni care se consideră români, s-au interesat: „Dumneavoastră cine sînteţi? Sau moldovenii pot fi comparaţi cu locuitorii din Taiwanul separat de China?”

Borşevici le-a răspuns: „Stimaţi tovarăşi, moldovenii sînt cei care îşi uită strămoşii, dar şi cunosc prost hărţile geografice. Luaţi harta Europei din secolul al ХIV-lea şi veţi descoperi pe ea cnezatul Lituanian, Moscovit şi Moldovenesc. Acolo nu există nici măcar aluzie la "statul român". Moldovenii au existat din timpurile străvechi şi trebuie să se mîndrească cu identitatea, limba și cultura lor, să se ţină de acest tezaur din răsputeri".

Istoricul Vasile Stati a amintit că prima cronică în care se spune despre "Istoria Moldovei" datează cu anul 1407, iar etnonimul "moldoveni" este utilizat de multe ori pe parcursul secolelor.

"Nu poţi nega tabla înmulţirii, cum nu poţi nega propria identitate. Ce fel de istorie se predă în şcolile noastre? Istoria românilor. Iar ei, românii, istorie ca atare nu au avut. A fost istoria valahilor. Orice popor trebuie să se respecte şi moldovenii nu vor evita acest destin", a opinat el.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a menţionat faptul că conferinţa este prilejuită de aniversarea a 655-a a statalităţii moldoveneşti, celebrată în aceste zile.

"Dar după veacuri, noţiunea "limba moldovenească" a fost ştearsă din viaţa noastră, în şcoli se predă istoria ţării vecine, iar la Curtea Constituţională un grup de domni, dintre care cinci sau şase deţin cetăţenia României, pregăteşte deciziile necesare. Toate acestea fac dovada distrugerii planificate a statalităţii moldoveneşti. Autorităţile actuale susţin plenar aceste procese şi sînt responsabile pentru consecinţele lor", a subliniat el.

Politicianul a apreciat drept dăunătoare ideea de "românism" total, pe care guvernanţii din prezent o impun tinerilor din republică, pentru că această idee distruge viitorul Moldovei. "Dublul standard este inaplicabil în istorie. Noi sîntem moldoveni, limba ne este moldovenească şi doar "Istoriei Moldovei" i se permite să ne înveţe copiii", a declarat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?