Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Сonflictul Rusia – Ucraina: Cine a avut de cîștigat cel mai mult?

4 sep. 2014,, 00:05   Externe
9316 9
Foto : lenta-ua.net
Ce țară a beneficiat de pe urma crizei din Ucraina? "Cu siguranță China - aceasta este concluzia generală a reuniunii oamenilor de știință chinezi, americani și europeni organizată de German Marshall Fund of the United States", - scrie pe blogul New York Times, ziarista Jane Perlez, citată de InoPressa. Conferința a avut loc weekend-ul trecut la Stockholm.

Expertul Bobo Lo, un fost diplomat australian, a declarat: China a fost în măsură să rămînă în afara conflictului și să obțină beneficii concrete (contract de gaze, importuri de petrol, furnizarea de arme). Potrivit lui Lo, China a stabilit, de asemenea, "relații economice neo-coloniale" cu Rusia, iar în unele cercuri, reputația Beijingului s-a îmbunătățit, deoarece el "nu este agresorul, spre deosebire de Rusia."

Dar Occidentul nu trebuie să-și facă griji că China și Rusia vor încheia o alianță, a spus Lo. Beijingul dorește să mențină aparența relațiilor bune cu Statele Unite, iar relațiile ruso-chineze eficiente sînt imposibile din cauza suspiciunii reciproce.

Președintele chinez Xi Jinping chiar înainte de anexarea Crimee "i-a telefonat lui Putin și i-a cerut să găsească o soluție politică", a spus Shi Yinhona (Universitatea Renmin, Beijing, China).

Shi, de asemenea, a spus că, în ultimii ani, China s-a îndepărtat de la "stricta neutralitate", cu privire la cursul Rusiei în Ucraina și simpatizează mai mult Moscova. Pentru China, acesta este un alt mod de a-și exprima nemulțumirea față de Statele Unite ale Americii, scrie autorul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?