X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Washington, Bruxelles și Kiev nu sînt interesate de "înghețarea" conflictului din Ucraina

22 aug. 2014,, 00:20   Externe
6732 12
Foto: dw.de
"Haosul din Ucraina este rezultatul lipsei de dialog FR-Ucraina-UE" - a declarat la 19 august pentru REGNUM directorul general al Centrului informațional-analitic pentru studierea spațiului post-sovietic pe lîngă Universitatea de Stat din Moscova, Serghei Rekeda, evaluînd perspectivele reuniunii la nivel înalt de la Minsk din 26 august.

Potrivit expertului, reuniunea de la Minsk programată pentru 26 august, care va reuni reprezentanții Rusiei, Belarus, Kazahstanului, "noilor autorități" ale Ucrainei și UE, "repetă aproape în totalitate formatul discutării "integrării europene" a Ucrainei, care a fost propus de partea rusă și ucraineană Bruxelles-ului încă înainte de summit-ul de la Vilnius – o discuție tripartită RF-Ucraina-UE". Rekeda a subliniat: "Atunci UE nici nu a luat în considerare o astfel de posibilitate, explicînd poziția sa prin faptul că problemele ucrainene nu trebuie să îngrijoreze Rusia. Dacă, însă, atunci ar fi fost lansat dialogul Rusia-Ucraina-UE, probabil, în Ucraina nu ar fi domnit haosul actual".

"Dar acum, timpul a fost pierdut, iar eu nu mi-aș pune mari speranțe în formatul actual în condițiile de față. Cel mai important lucru pe care trebuie acum, teoretic, să-l realizeze negocierile este înghețarea conflictului. Însă, de acest scenariu nu este interesat, în opinia mea, nici Kievul, nici aliații săi și "însuflețitorii" din Washington a reprimării violente a protestelor din Sud-Est", - consideră expertul.

"Petro Poroșenko a venit la putere sub stindardul păstrării Ucrainei integre, și, prin urmare, singura cale pentru el să-și păstreze președinția – o victorie în războiul din Sud-Est, - a ecplicat analistul. - În plus, așa cum s-a spus deja, războiul pentru autoritățile "noii Ucraine" este un mod universal de a "acoperi" problemele social-economice și a mobiliza populația. Avînd în vedere această reticență a unei figuri cheie în cadrul summitului de la Minsk de a ajunge la acorduri de compromis, nu trebuie să ne așteptăm la rezultate semnificative".

"Singurul lucru pozitiv în acest caz este că totuși se încearcă să se stabilească pacea în Ucraina, se crează formatele pentru dialog. Cînd Ucraina va fi gata să facă compromisuri, toate aceste lucruri, sperăm, vor deveni necesare", - a rezumat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?