Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cine este cu adevărat responsabil pentru criza din Ucraina: Putin, NATO, Europa?

16 aug. 2014,, 00:55   Externe
8181 15
Foto: trends.md
În 2012, Mitt Romney, candidatul prezidențial al Partidului Republican, spre uimirea analiștilor politici, a numit Rusia principalul inamic geopolitic al Americii, provocînd ironiile lui Obama. "Astăzi, stăpînului Casei Albe îi vine să rîdă printre lacrimi: deși Statul islamic al Irakului și Levantului a amintit Americii că odată cu moartea lui Osama bin Laden amenințarea islamistă nu a dispărut, Statele Unite ale Americii s-au pomenit, în mod ironic, în poziția stînjenitoare a lui Mitt Romney, angajîndu-se într-o confruntare directă cu Rusia", - scrie Alexis Ferthak, creatorul site-ului iphilo.fr și autor în revista Philo, pe site-ul Le Figaro.

Colapsul "Soft" al URSS – un adevărat miracol, dacă te gîndești la mii de alte scenarii care ar putea pune capăt Războiului Rece. Și, după cum a amintit Vladimir Fedorov (translatorul personal al lui Brejnev care o lungă perioadă de timp a fost atașat cultural la ambasada sovietică din Paris, scriitor), meritul rușilor în această revoluție pașnică, care a pus capăt totalitarismului sovietic, este enorm. Cu ce au fost răsplătiți ei pentru acest merit - cu excepția motto-ului de secole a învingătorilor: "vai de cei învinși"?

"Din 1991, după dispariția Tratatului de la Varșovia, obsesia americanilor pentru extinderea NATO spre granițele Rusiei nu a fost infirmată de fapte. În ciuda promisiunii date de Reagan lui Gorbaciov, Ungaria, Polonia și Republica Cehă au aderat la Alianță în 1999. Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia le-au urmat în 2004", - spune publicația.

Potrivit autorului, revoluția din Maidan ca și "revoluția portocalie" din 2014, răspunde dorințelor Statelor Unite ale Americii de a include Ucraina în NATO. "Cum ar putea cineva crede că Rusia nu va răspunde la așa ceva ?", - se întreabă Ferthak.

George Kennan, părintele doctrinei Truman de "izolare" a URSS, în 1998, a prezis într-un articol pentru Foreign Affairs, că extinderea lipsită de rațiune a NATO va conduce la o nouă confruntare cu Rusia. "Mi se pare că este o greșeală tragică. Nimic nu amenința pe nimeni. Această extindere [NATO] îi va face pe părinții fondatori ai țării noastre să se întoarcă în mormintele lor", - se lamenta fostul ambasador în Uniunea Sovietică.

"Am fost deosebit de dezamăgit de comentariile despre Rusia ca o țară care vrea cu orice preț să atace Europa de Vest. Oare ei nu înțeleg: noi am avut neînțelegeri cu regimul sovietic comunist. Astăzi noi întoarcem spatele acelor oameni care au pus în scenă cea mai grandioasă revoluție din istorie, pentru a pune capăt regimului sovietic și fără vărsare de sînge! "- scria Kennan.

"Rusia ar putea fi doar condamnată, în cazul în care va invada Ucraina pentru a apăra republica populară Donețk, care se află pe punctul de a cădea, - scrie Ferthak. - Dar, limitîndu-ne la această condamnare, uităm să ne întrebăm: Cine sînt acei actori care și-au trimis pionii prea departe? Noi, de asemenea, preferăm să nu recunoaștem faptul că, în afară de responsabilitatea directă a Rusiei, responsabilitatea Americii, chiar și indirectă, a jucat un rol important în escaladarea tensiunilor care pot persista în Ucraina și în viitor".

"Uniunea Europeană, care cere Ucrainei să aleagă între Europa și Rusia, semnînd un acord exclusiv de Asociere și Statele Unite, care doresc cu orice preț să extindă NATO, au ales un scenariu de dezastru. Întrebarea este, dacă aceasta este dictat de neglijența sau lipsa de onestitate a Occidentului", - conchide Ferthak.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?