X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Drăguţanu: Reducerea importurilor din Ucraina va determina schimbarea preţurilor în Moldova

14 aug. 2014,, 14:41   Economie
3437 1
Foto: noi.md
Scăderea volumelor de importuri din Ucraina ar putea determina modificarea preţurilor pe piaţa moldovenească, susţine Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Solicitat de "Infotag", el a spus că în situaţia în care importurile ucrainene în Moldova se micşorează, unele poziţii de marfă vor trebui substituite cu produse autohtone. "Nu exclud că mărfurile locale ar putea fi ceva mai scumpe decît cele de producţie ucraineană, aşa că, eventual, va trebui organizat de urgenţă importul din alte ţări", a estimat şeful BNM.

El a adăugat că Moldova are un deficit mare în comerţul cu Ucraina. "Noi importăm multe produse ucrainene. Şi aici problema constă nu doar în energia electrică, căci nu energie electrică se vinde pe rafturile din magazinele moldoveneşti sub formă de sucuri, ciocolată, lapte, bomboane", a menţionat Drăguţanu.

Potrivit lui, între producătorii moldoveni şi cei ucraineni se atestă o concurenţă dură la aceleaşi poziţii de marfă.

"Și deoarece ei au volumuri de fabricare a mărfurilor mult mai mari, cred eu, şi productivitatea muncii este mult mai ridicată, mărfurile ucrainene sînt mai competitive decît analogii moldoveneşti", a declarat bancherul, apreciind că anume din acest motiv Republica Moldova înregistrează cel mai mare deficit comercial cu Ucraina.

"În primele patru luni ale anului 2014, exporturile către Ucraina s-au redus cu $4 milioane, descreşterea a atins 9%. Iar importurile în aceeaşi perioadă s-au diminuat cu 11,6%, ceea ce a constituit $21 milioane. Rezultă că deficitul în comerţ s-a redus cu $17 milioane, fapt ce ar putea fi văzut ca o noutate pozitivă, pentru că am micşorat riscul la care este expus comerţul nostru cu Ucraina", a spus Drăguţanu, care este de părere că Moldova, în 2014, va avea schimbări în volumele comerţului exterior cu Ucraina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?