Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Producătorii de conserve se tem că nu le vor ajunge mijloace circulante (VIDEO)

14 aug. 2014,, 13:00   Economie
3842 0
Foto: noi.md
„Sîntem dispuși să-i ajutăm pe producătorii de mere și prune să-și salveze recolta și să proceseze o cantitate maximă de producție, însă avem temeri că în toiul sezonului se vor termina mijloacele circulante”, a declarat directorul general al Sa „Natur-Bravo”, Vadim Scorobogatco, informează NOI.md.

După recenta întrevedere a producătorilor și procesatorilor de fructe și legume cu premierul Iurie Leancă Scorobogatco le-a spus jurnaliștilor de ce procesatorii propun un preț atît de mic pentru mere.

„Este o măsură forțată, noi acționăm în funcție de prețurile la sucul concentrat în Europa, care în prezent este de 400 de euro pentru o tonă. Pentru a obține o tonă de suc trebuie prelucrate 8 tone de mere. Acest proces costă 200 de euro, scoateți această sumă din costul vînzărilor și cele 200 de euro rămase împărțiți-le la 8 tone. Cineva a încercat să declare că există un preț mai convenabil de 600 de euro/tona, însă noi am explicat că în acest caz este vorba de suc limpezit. Pentru transportarea concentratului de suc în Germania, de exemplu, este nevoie de 100 de euro și tot atît costă procesul de limpezire a sucului. Este îmbucurător că premierul a înțeles imediat acest lucru și nu a trebuit să pierdem timpul cu vorbe deșarte”, a precizat interlocutorul.

Scorobogatco a comunicat că anul trecut compania lor a procesat 80 de mii de tone de mere și în acest an sînt dispuși să prelucreze același volum, numai că există unele temeri.

„Anul trecut europenii achitau concentratul de suc în avans. În prezent, în Europa s-au acumulat rezerve mari de concentrat, iar nouă ne-au rămas cantități mari din sezonul trecut. Dacă partenerii noștri vor renunța la plata în avans, spre mijlocul sezonului de procesare am putea rămîne fără mijloace circulante. Contăm pe susținerea promisă de domnul Leancă”, a subliniat Scorobogatco.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?