Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Formarea echipei de pompieri în timpul incendiului denotă cel puţin lipsă de raţiune

26 iul. 2014,, 09:00   Economie
4553 4
Foto: agrointel.ro
„S-a întîmplat: embargoul, despre care ne-a avertizat de atîtea ori conducerea rusă şi ceea ce nici în gînd nu acceptau guvernanţii noştri a fost introdus. Şi, dintr-odată s-a constatat că Guvernul nici nu a luat în calcul toate riscurile semnării în grabă a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE. Și astăzi, cînd recoltarea şi procesarea fructelor şi legumelor este în toi, noi ne-am pomenit în faţa unei probleme vitale – ce să facem cu această «bogăţie»?”, a declarat pentru NOI.md, sub protecţia anonimatului, conducătorul unei mari fabrici de conserve.

Interlocutorul a comunicat că, în cadrul recentei întrevederi a premierului Iurie Leancă cu producătorii agricoli şi procesatorii de fructe şi legume, printre multe alte soluţii, procesatorilor li s-a înaintat propunerea de a utiliza toate rezervele existente pentru a putea prelucra la maximum producţia din anul acesta. În acest scop li se vor aloca mijloace financiare nerambursabile pentru achiziţia fructelor şi legumelor la preţuri favorabile pentru fermieri. Spre exemplu, pentru mere, la preţul actual de achiziţie de 50 de bani pentru un kilogram, Guvernul va aloca suplimentar 1,6-1,7 lei pentru un kilogram.

„Propunerea este tentantă, la prima vedere, dacă nu ar exista un mic „dar”. Pe piaţa mondială, preţul concentratului aceloraşi mere s-a redus de două ori. Polonia cumpără acum mere pentru procesare la preţul de 0,027 euro pentru un kilogram, ceea ce constituie în echivalentul nostru valutar 51 de bani. În traducere pentru înţelesul tuturor aceasta înseamnă că la depozitele producătorilor europeni de conserve s-au acumulat cantităţi enorme de producţie şi doar de sucuri, prin urmare, paradisul promis pe pieţele europene pentru noi este închis. Piaţa rusă, graţie coaliţiei proeuropene, la fel. Şi ce vom face apoi cu sucurile, gemurile şi dulceţurile noastre? Doar un singur lucru – îi vom hrăni pe soldaţii armatei moldoveneşti şi pe copiii din grădiniţe şi şcoli din contul achiziţiilor publice”, a conchis specialistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?