X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Iastrebceak critică decizia autorităţilor de reducere a salariilor bugetarilor

21 iul. 2014,, 12:55   Societate
3092 2
Foto: mfa-pmr.org
Fostul ministru de externe al autoproclamatei RMN, care a condus delegaţia tiraspoleană la negocierile pentru reglementarea transnistreană, Vladimir Iastrebceak, a criticat decizia administraţiei transnistrene de a reduce salariile angajaţilor din sfera bugetară. Solicitat de agenţia "Infotag", el a spus că "economia pe seama bugetarilor nu va avea un efect pozitiv pentru Transnistria"

"Aceasta va avea ca finalitate reducerea bazei impozabile, iar cu cît salariile sînt mai mici, cu atît mai mici sînt plăţile fiscale. Nu este un secret că de cîţiva ani, principala sursă de achitare a plăţilor către bugetari în RMN au fost "banii pe gaze" (plăţile încasate din livrările de gaze către consumatori şi neachitarea acestor bani concernului "Gazprom" - "I"). Parcă nimeni nu a restricţionat nici consumul de gaze, nici plăţile întreprinderilor, dar dacă s-a produs o reducere radicală a încasărilor în "contul de gaze", atunci problema îi vizează nu pe bugetari, ci guvernul şi preşedintele", a opinat Iastrebceak.

El a prognozat, chiar pentru perioada apropiată, un val de exod de cadre calificate (aproape ultimele) din Transnistria, care îşi vor găsi de lucru în afara regiunii.

Iastrebceak a subliniat că în situaţia curentă, nici "echipa lui Şevciuk", nici orice altă echipă nu ar putea funcţiona fără un suport din exterior.

"Problema este alta: pe cît de eficient este utilizată această asistenţă din exterior, pentru că situaţia curentă (reducerea săptămînii lucrătoare şi a salariilor funcţionarilor "publici" cu 25%) ridică întrebări mari la capitolul eficienţă", a apreciat el.

Ex-ministrul de externe este convins că "interdependenţa proceselor regionale nu îi oferă Moldovei prea mari prilejuri de bucurie".

"Destabilizarea socială la vecini niciodată nu este benefică pentru alţi vecini, de aceea, Chişinăul ar trebui să se gîndească la situaţia social-economică din Transnistria, inclusiv sub aspectul eventualei creări a unei zone regionale de liber schimb, dar şi al impactului asupra comerţului bilateral al Acordului de asociere RM-UE. Iar dacă Chişinăul va încerca să acapareze Transnistria "prin istovire", acest fapt nu va face decît să confirme teza despre blocada economică a regiunii şi va contribui la apariţia unor forme noi de asistenţă din partea Rusiei sau intensificarea schemelor vechi", a mai opinat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?