X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Imunitatea judecătorilor va fi diminuată

16 iul. 2014,, 17:36   Societate
4054 1
Foto: noi.md
Judecătorii bănuiți de spălare de bani sau îmbogățire ilicită vor putea fi cercetați penal fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu autorizaţia procurorului general sau a prim-adjunctului acestuia. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite NOI.md.

Documentul prevede extinderea categoriilor de infracţiuni care nu necesită acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale pe numele judecătorilor. Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, documentul are drept scop prevenirea și combaterea actelor de corupție în rîndul magistraților.

„Reținerea, aducerea silită sau percheziția pînă la începerea urmăririi penale, în cazul infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, se va putea face fără acordul CSM, dar cu autorizaţia procurorului general”, a explicat Efrim.

Totodată, Ministerul Justiției a propus un proiect de lege care își propune să consolideze profesionalismul magistraților și procurorilor. Instituția îți propune să realizeze acest obiectiv prin îmbunătăţirea activităţii Institutului Național al Justiției (INJ).

Astfel, va fi instituit un mecanism de evaluare a calităţii cursurilor de instruire predate în cadrul INJ cel puţin o dată la doi ani. Totodată, hotărîrile aprobate de Consiliul INJ vor fi publicate pe pagina web a Institutului, iar unele în Monitorul Oficial. Documentul mai prevede și revizuirea modalităţii de selectare a directorului INJ. Mandatul acestuia va fi redus de la cinci la trei ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?