Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Suedia salută aspiraţiile europene ale Moldovei şi va spori ajutorul financiar

30 iun. 2014,, 12:30   Societate
3021 0
Foto: gordonua.com
Suedia va acorda Moldovei pentru efectuarea reformelor în 2014-2020 peste 100 milioane de euro. Ajutorul anual va constitui circa 14 milioane de euro, în loc de 11 milioane de euro acordaţi în anii precedenţi. Anunţul a fost făcut în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, cu omologul său suedez, Carl Bildt, venit ieri în Moldova cu o vizită.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al MAEIE, scopul vizitei este confirmarea susţinerii din partea Suediei a cursului european al Moldovei, după semnarea recentă a Acordului de asociere şi liber schimb RM-UE.

Carl Bildt a menţionat că acordul oferă Moldovei acces la o piaţă enormă şi îi va permite să atragă mai multe investiţii străine.

"Suedia a fost şi va rămîne un partener apropiat al Republicii Moldova în parcursul său european, dar autorităţile trebuie să continue reformele iniţiate", a spus oficialul suedez.

Natalia Gherman a declarat în conferinţa de presă comună că la utilizarea ajutorului financiar al Suediei accentul va fi pus pe implementarea acordului.

"Ne vom axa pe astfel de direcţii ca eficienţa energetică, dezvoltarea pieţei, lichidarea obstacolelor pentru comerţul liber, decentralizare, reforma administraţiei publice, drepturile omului şi consolidarea instituţiilor de stat", a spus Natalia Gherman.

Carl Bildt a calificat ameninţările Rusiei la adresa Moldovei ca fiind nejustificate, care trebuie să fie percepute ca propagandă politică.

"Acordul de asociere nu este îndreptat împotriva cuiva, ci este un instrument de modernizare a statului moldovenesc. Monitorizăm foarte atent situaţia şi, dacă Rusia va întreprinde măsuri restrictive în relaţiile comerciale cu Republica Moldova doar pentru că Chişinău a semnat Acordul de asociere cu UE, vor urma sancţiuni de răspuns sau vom acorda Moldovei ajutor suplimentar, sau vom revizui relaţiile noastre cu Federația Rusă", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?