X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Serviciul protecției civile a informat populația despre acțiunile în situații excepționale

25 iun. 2014,, 17:49   Societate
5006 0
Foto: dse.md
Serviciul protecției civile și situații excepționale al Moldovei a explicat ce acțiuni trebuie să întreprindă populația cînd sună alarma și cum să deosebească sirena reală de o simulare de alarmă.

Secretarul de presă al Serviciului Diana Țurcanu a relatat pentru NOI.md că sirena reală în caz de pericol răsună cel puțin trei minute, iar semnalul este mai intens.

Auzind semnalul de alarmă trebuie să păstrăm calmul și să includem televizorul sau radioul și să ascultăm comunicatul organelor de protecție civilă. Comunicatul trebuie să conțină informația despre caracterul pericolului și acțiunile necesare, precum și despre măsurile de protecție. Drept că nu e clar ce post să includem, deoarece televiziunea și radio de stat nu mai sînt.

După ce am ascultat comunicatul trebuie să acționăm fără panică și grabă, în conformitate cu indicațiile primite. Totodată, trebuie să avertizăm și vecinii despre informația primită și să le acordăm ajutor, în măsura posibilității, celor ce au nevoie de el.

Surse din cadrul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale au comunicat că responsabilitatea pentru complexul măsurilor de informare o poartă organele locale.

Potrivit Dianei Țurcanu, în țara noastră încă nu funcționează sistemul de informare prin SMS de la operatorii de telefonie mobilă privind scopurile și sensul alarmei.

”În cazul deconectării energiei electrice sau lipsa din altă cauză la accesul la mass media, responsabilitatea pentru informarea populației o poartă organele administrației publice locale”, a menționat Diana Țurcanu.

Sirena răsună în situații extreme: avarii, catastrofe, calamități naturale, pericol aerian, pericol de contaminare chimică, radioactivă și altor fenomene în toate localitățile și obiectele economiei naționale. Acesta este un semnal unic, ce cheamă populația să atragă atenția că în acel moment va fi difuzată o informație importantă

În Moldova sînt instalate 270 de sisteme de alarmă, 115 dintre care se află la Chișinău.

Amintim, că astăzi, în toată țara a fost efectuată o testare tehnică a sistemelor de alarmă. La 14.00 a răsunat sirena.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?