X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

În Codul Electoral al Moldovei nu se vorbeşte nimic despre alegerile din Găgăuzia

25 iun. 2014,, 16:57   Societate
2798 0
Foto: gagauzinfo.md
În Codul Electoral al Moldovei pînă în prezent nu au fost introduse prevederi despre alegerea başcanului Găgăuziei, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei sau desfăşurarea referendumurilor în regiune, a spus, miercuri, în cadrul mesei rotunde "Calea armonizării legislaţiei electorale naţionale şi locale", şeful centrului "Piligrim-Demo", Mihail Sercheli.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că împreună cu o echipă de experţi pe parcursul ultimilor doi ani se ocupă de studierea proceselor electorale din autonomie, locurilor slabe şi incompatibilităţilor în actele normative naţionale şi cele locale, ce tractează acţiunile electorale.

Sercheli a comunicat că , chiar dacă în Regulamentul Găgăuziei sînt stipulate toate cele trei tipuri de cicluri electorale, acestea nu se reflectă în Codul Electoral al RM.

"Se ajunge la absurd. În legea moldovenească nu există prevederea că başcanul Găgăuziei este membru al Guvernului. Statutul miniştrilor şi adjuncţilor săi este stabilit (se propun din partea partidelor cîştigătoare, se aprobă în Parlament, depun jurămîntul), dar apariţia în componenţa Cabinetului de Miniştri a şefului autonomiei lipseşte", a spus el.

Expertul a atras atenţia şi asupra altui detaliu - emiterea licenţelor pentru sursele mass-media, de către autorităţile locale.

"În Găgăuzia sursele mass-media primesc dreptul de a difuza de la Direcţia transport şi relaţii ale Comitetului Executiv. Activitatea mass-media nu este reglementată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) al Republicii Moldova. Din acelaşi motiv CCA nu poate sancţiona sursele media, în cazul în care împotriva acestora apar plîngeri din partea participanţilor la alegeri. De asemenea, sistematic apar plîngeri şi din cauza tractării diferite de către presă a unor momente din alegeri", a spus Sercheli.

El a precizat că rămîne a fi complicată situaţia cu listele alegătorilor.

"Acestea, ca şi în toată Moldova, sînt întocmite de primării, dar deseori demnitarii de rang local folosesc acest lucru în scopurile lor şi apare problema numărului diferit al alegătorilor cu drept de vot. În RM deja din 2015 trebuie să înceapă a funcţiona Registrul Naţional al Alegătorilor, posibil, acesta va fi o soluţie a problemei în cauză. Însă şi acest moment - transmiterea listelor - nicidecum nu este stipulată în legislaţie. Iar listele conţin datele personale ale alegătorilor şi transmiterea acestora este o problemă delicată, ce solicită reglementare strictă", a spus expertul.

Potrivit spuselor sale, un moment pozitiv în studiul experţilor a devenit concluzia că alegerile sînt unicul aspect din activitatea Găgăuziei ce este în totalitate realizat la nivel local.

Masa rotundă este organizată de OSCE în ajunul alegerii başcanului Găgăuziei, la începutul anului 2015. În februarie 2014 în autonomie au fost organizate două referendumuri "cu privire la vectorul de dezvoltare al RM" şi "dreptul Găgăuziei la autodeterminare", pe care Chişinăul oficial nu le-a recunoscut şi le consideră ilegale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?