Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Lukianov: Füle poate promite orice Moldovei, pentru că pleacă cu certitudine din funcție

24 iun. 2014,, 11:00   Societate
3518 8
Foto: format-a3.ru
„Vineri ne putem aștepta la o nouă etapă a eurooptimismului, or, președinții Ucrainei, Moldovei și Georgiei vor semna solemn mult pătimitele Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat șeful Consiliului pentru Politică Externă și Apărare, Fiodor Lukianov, transmite NOI.md cu referire la Kommersant.ru.

„Comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, a spus deja că statelor post-sovietice trebuie să le fie oferit statutul de candidat la aderare. Însă Füle poate spune orice, pentru că actuala componență a Comisiei Europene își încheie mandatul în cîteva săptămîni, iar însuși comisarul va părăsi cu certitudine postul pe care îl deține”, consideră activistul rus.

În orice caz ceremonia va fi piatră de hotar. Pentru Kiev, Tbilisi și Chișinău atașarea instituțională la Europa, chiar și așa de modestă cum este acest Acord care nu obligă Europa la nimic, este un eveniment istoric.

Pentru Moldova Acordul de Asociere reprezintă o speranță că într-un viitor îndepărtat țara va adera totuși la UE. Însă apar două întrebări. Trebuie de insistat în continuare asupra unui stat comun cu Transnistria? Și ce e de făcut cu Găgăuzia, care în februarie s-a expus deja, în cadrul unui referendum, că în cazul aderării Moldovei la UE va ieși din componența țării? La alegerile parlamentare din toamnă Coaliția Proeuropeană ar putea să nu obțină majoritatea voturilor, dar este puțin probabil că și comuniștii vor face mișcări bruște, or, Vladimir Voronin are o experiență bogată în „a cocheta” cu europenii”, a conchis Lukianov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?