Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cehia va ratifica Acordul de Asociere RM-UE în cel mai scurt timp ‒ vicespeakerul senatului Cehiei

18 iun. 2014,, 10:24   Societate
3348 2
Foto: parlament.md
Senatul Cehiei intenţionează să ratifice Acordul de Asociere RM-UE în cel mai scurt timp, a anunţat, marţi, vicepreşedintele Senatului Cehiei, Premysl Sobotka, la întîlnirea avută la Chişinău cu preşedintele parlamentului RM, Igor Corman.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează Biroul de presă al Parlamentului, Sobotka a spus că "toate partidele politice din Cehia au ajuns la un consens în această privinţă şi, de aceea, ratificarea documentului nu se va lăsa aşteptată".

"Cehia, ca una din ţările iniţiatoare ale "Parteneriatului Estic", susţine parcursul european al Moldovei", a subliniat el.

Corman a mulţumit autorităţilor cehe pentru sprijinul acordat în dezvoltarea domeniilor importante pentru Moldova, menţionând că începînd cu 2011 au fost implementate aproximativ 50 de proiecte, în valoare totală de 14 mil. de euro.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Moldova este interesată de experienţa Cehiei în procesul de integrare europeană.

"Sprijinul partenerilor europeni este foarte important pentru Republica Moldova, mai ales în acest an. Semnarea, respectiv, ratificarea Acordului de Asociere, reprezintă baza viitorului nostru european, care însă nu vine în contradicţie cu intenţia de a avea relaţii bune şi cu ţările din CSI. Sîntem siguri că Acordul privind Zona de Comerţ Liber din cadrul CSI şi Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE sînt compatibile", a spus Corman.

Sobotka a avut o întrevedere şi cu vicepreşedintele Parlamentului Andrian Candu, căruia i-a dat asigurări că Cehia va ajuta Moldova să implementeze prevederile Acordului de Asociere.

"Liberalizarea regimului de vize cu UE este doar primul pas pentru cetăţenii Moldovei, iar Cehia va ajuta la trecerea la următorii paşi, care presupun implementarea prevederilor Acordului din componenta politică şi economică", a promis oaspetele ceh.

În opinia lui Candu, "experienţa Cehiei va ajuta Moldova să depăşească mai uşor anumite momente şi să evite greşelile din procesul de integrare europeană".

După cum a comunicat anterior agenţia "Infotag": Premysl Sobotka se află la Chişinău într-o vizită oficială de patru zile. Pe lîngă întrevederile cu Igor Corman şi Andrian Candu, oaspetele ceh va avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti; ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Vasile Botnari; viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri; ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi. În cadrul vizitei, Premysl Sobotka este însoţit de parlamentarii Veronika Vrecionova şi Petr Silar, membri ai Comisiei pentru economie naţională, agricultură şi transport.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?