Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Eugen Carpov: Ideea divorţului civilizat de Transnistria este inacceptabilă (FOTO)

12 iun. 2014,, 13:23   Societate
3557 3
Foto: reintegrare.gov.md
Ideea "divorţului civilizat" este una inacceptabilă şi nu poate fi susţinută nici de Chişinău, nici de comunitatea internaţională. Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, a enunţat această opinie la conferinţa privind măsurile de consolidare a încrederii între Moldova şi Transnistria, care s-a încheiat la Freising (Germania).

Surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare au comunicat agenţiei "Infotag" că oficialul şi-a motivat poziţia prin faptul că sarcina principală a participanţilor la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană constă în "depăşirea problemelor existente şi apropierea, nu îndepărtarea celor două maluri ale Nistrului".

Pe parcursul celor două zile de activitate a conferinţei, participanţii – negociatorii politici şi conducătorii grupurilor de lucru pentru Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţi ai formatului "5+2" şi experţi internaţionali – au continuat discuţiile asupra chestiunilor abordate la recenta rundă de negocieri, de la Viena. În plus, reprezentanţii părţilor, cu participarea experţilor internaţionali, au lucrat în secţiuni tematice, examinînd probleme de educaţie, ecologie, economie, comerţ, transporturi şi infrastructură.

În particular, părţile au efectuat un schimb de viziuni referitor la soluţiile pentru asigurarea liberei circulaţii a populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, circulaţia trenului Chişinău-Sankt Petersburg prin regiune, recunoaşterea documentelor de studii transnistrene, procesul de instruire în şcolile moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine, situate în regiune.

Chiar dacă la forum nu s-au înregistrat rezultate şi înţelegeri concrete, organizatorii acestuia – Guvernul Germaniei şi OSCE, dar şi participanţii în linii mari au rămas mulţumiţi de bilanţul reuniunii.

"Chiar faptul că toţi participanţii la formatul de negocieri, în pofida situaţiei politice tensionate din regiune, sînt hotărîţi să discute într-un spirit constructiv problemele cotidiene ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezintă un semn bun", a apreciat Radojko Bogojevic, reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană al preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

Oficialul i-a îndemnat pe negociatorii principali să se întîlnească mai des în ajunul rundei de negocieri următoare, programate pentru mijlocul lunii iulie, pentru a continua dezbaterile asupra problemelor stringente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?