X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Alexandru Slusari: Serviciul Fiscal trebuie să fie un ajutor al businessului, nu un instrument de pedepsire

10 iun. 2014,, 17:18   Societate
5279 1
Foto: noi.md
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) trebuie să fie un ajutor pentru antreprenori, nu un instrument de pedepsire, consideră preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

El a declarat marţi, la audienţele publice "Amenzi şi penalităţi fiscale – stimul pentru respectarea benevolă a normelor sau obstacol pentru întreprinzători?", organizate de institutul „Viitorul” şi Agenţia Naţională pentru Business, că "Serviciul Fiscal trebuie să se transforme dintr-un organ de pedepsire într-unul observator, pentru a consulta şi ai ajuta pe contribuabili să achite corect impozitele".

Potrivit lui Slusari, pentru aceasta "trebuie făcute cîteva modificări cardinale, care deocamdată se află doar la etapa declarativă".

Solicitat de "Infotag", el a explicat că principala modificare trebuie să devină renunțarea la planificarea veniturilor din sancţiuni.

"A întocmi planuri de amendare şi penalizare este un lucru josnic. Totodată, sancţiunile trebuie să fie la nivel bilateral. La momentul de faţă există o groază de sancţiuni faţă de contribuabili şi aproape nici una faţă de inspectorii fiscali. Cea mai frecventă încălcare a acestora este decontarea întîrziată a TVA-ului. De asemenea, SFS practic nu este responsabilă de greşelile sale, spre deosebire de businessmeni, care sînt pedepsiți pentru un bon de casă neeliberat", a spus antreprenorul.

O altă problemă menționată de el o constituie discrepantele în sancţiunile fiscale.

"Trebuie să existe o delimitare clară a faptului ce prejudiciu a fost cauzat bugetului pentru infracţiunea în cauză. Inspectorii trebuie să-i explice antreprenorului ce a încălcat şi cum să evite greşeala. Este o muncă migăloasă, însă SFS trebuie să o facă, în caz contrar toţi antreprenorii cinstiţi vor trece în umbră", consideră Slusari.

Şeful Comisiei parlamentare pentru economie, liberalul democrat Veaceslav Ioniţă, a opinat că la momentul actual legislaţia se perfecţionează.

"Dacă anterior pentru faptul că antreprenorul activa fără documentele necesare, practic ilegal, primea o amendă de 200 de lei, iar pentru neeliberarea cecului era amendat cu 20 de mii de lei, acum lucrurile stau altfel. În 2010 am fost iniţiatorul unei legi, care presupunea nesancţionarea antreprenorului dacă infracţiunea nu prejudicia statul. Gîndiţi-vă, omul şi-a scris incorect numele, pentru ce să fie amendat? Această lege a fost adoptată, însă încălcări rămîn", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?