X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Sancţiunile pentru corupţie trebuie înăsprite în Republica Moldova - expert

7 iun. 2014,, 15:00   Societate
5426 1
Foto: badpolitics.ro
Legislaţia Republicii Moldova trebuie modificată astfel încît să permită sancţionarea mai aspră a actelor de corupţie, a afirmat vineri directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea.

Potrivit agenţiei "Infotag", Ghinea participă la un training organizat la Chişinău, dedicat în special experţilor din Comisia Naţională pentru Integritate, dar şi mass-media care scriu pe tema corupţiei.

"Din nefericire, sînt foarte multe limitări legale, care trebuie rezolvate: adică sancţiunile sînt foarte blînde şi asta nu ţine de CNI, ţine de legislaţie la modul general şi atunci încercăm să analizăm legislaţia, să propunem modificări legislative, pe care sperăm că Parlamentul Republicii Moldova le va găsi binevenite", a declarat pentru "Infotag" Cristian Ghinea.

El a subliniat că înfiinţarea CNI a fost atît o necesitate, "dat fiind faptul că în regiunea noastră corupţia este foarte răspîndită şi atunci statul trebuie întărit", cît şi o cerinţă impusă de Uniunea Europeană.

"Este clar că procuratura obişnuită, fiscul nu au făcut faţă, fie fiindcă nu au dorit, fie fiindcă nu au fost lăsate să se ocupe de averile demnitarilor, şi atunci UE propune nu doar Moldovei, ci şi tuturor statelor din regiune acest gen de instituţii", a precizat Ghinea.

Totodată, el a arătat că CNI trebuie să primească mai multe resurse, întrucît la ora actuală funcţionează cu doar 26 de persoane şi "un buget foarte mic".

El a mai spus că experţii din Republica Moldova se pot bucura de experienţa acumulată de cei din România, unde Agenţia Naţională de Integritate a contribuit la demiterea mai multor parlamentari şi miniştri pentru incompatibilitate şi conflict de interese.

Ghinea şi-a exprimat convingerea că lupta cu corupţia la nivel înalt este posibilă şi în Republica Moldova, dacă CNI va avea sprijinul societăţii civile, a mass-media şi a politicienilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?