X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un istoric moldovean propune folosirea experienţei istorice a statului comun

27 mai. 2014,, 12:36   Societate
5907 4
Foto: moldova.org
Existenţa federativă a Ţării Moldovei a avut loc în urmă cu cîteva sute de ani, fapt atestat în "Descrierea Moldovei", editată în prima treime a secolului XVIII de domnitorul Dimitrie Cantemir. Despre aceasta a comunicat în cadrul conferinţei internaţionale „Statul federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Moldova” profesorul de la Universitatea de Stat din Moldova, docentul Aurelian Lavric.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că în capitolul "Despre alţi locuitori ai Moldovei" Cantemir, cunoscut prin prietenia sa cu împăratul rus Petru cel Mare, vorbeşte de existenţa în Moldova a cel puţin trei formaţiuni.

"Pe teritoriul actualei Moldove existau şi prosperau trei formaţiuni statale: Bucovina de Sud sau Cîmpul Lung, la sud – Vrancea (care acum face parte din România - "I") şi Tigheci (Bugeac şi Basarabia). Uniunile satelor şi oraşelor adoptau independent legi, alegeau judecători şi primeau ambasadori ai altor state. Dajdiile domnitorului sau, cum se mai spune astăzi, taxele şi impozitele, erau achitate nu sistematic, ci cînd considerau de cuviinţă, iar puterea centrală – demnă de acest impozit", a spus istoricul, remarcînd nivelul înalt de decentralizare încă în Moldova medievală.

Lavric este convins că tradiţiile de federalizare există în Moldova încă din vechime şi, luînd în calcul actuala criză în relaţiile cu Transnistria, în soluţionarea problemei "statului comun" este necesară utilizarea experienţei istorice a strămoşilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?