X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Rusia dezvăluie prețul gazelor naturale livrate Chinei: 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi

23 mai. 2014,, 16:03   Externe
7285 6
Foto: noi.md
Prețul gazelor naturale livrate de Rusia Chinei în mult așteptatul contract semnat miercuri este aproape de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a anunțat vineri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, într-un interviu acordat canalului de televiziune de stat ''Rossiya 24'', transmite ''Wall Street Journal''.

Cifra de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi este ''aproape de valoarea din contract'', a afirmat Novak, care a avertizat că ''prețul este legat de coșul de produse petroliere și de aceea ar putea avea valori diferite''.

Deși niciuna dintre părți nu a dezvăluit miercuri prețul prevăzut în contractul încheiat între Rusia și China, surse din industria energiei susțineau că este vorba de un preț cuprins între 350 și 380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, similar cu cel plătit de majoritatea companiilor europene de utilități în contractele pe termen lung semnate în ultimii doi ani.

Rusia nu a dezvăluit prețul gazelor naturale livrate Chinei cînd a semnat miercuri acordul pe 30 de ani, în valoare de aproximativ 400 miliarde de dolari, iar directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a afirmat că prețul reprezintă ''un secret comercial''.

Unii analiști susțin că beneficiile intrării Gazprom pe piața chineză în creștere rapidă compensează impactul financiar asupra economiei ruse, în timp ce alții susțin că situația financiară a companiei ruse va fi afectată de acest contract. Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusă va trebui să construiască un nou gazoduct, ale cărui costuri sînt estimate la peste 400 de miliarde de dolari.

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat, joi, că acordul 'fixează un nou prag privind prețul pe care China este dispusă să-l plătească pentru gazele naturale în cazul contractelor pe termen lung'.

Gazprom realizează aproximativ 80% din venituri de pe piața europeană. Compania controlată de statul rus rus asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?