Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Andrievschi: Plecarea lui Tkaciuk din PCRM va fi o pierdere electorală serioasă pentru partid

23 mai. 2014,, 13:00   Politică
6613 7
Foto: noi.md
„Decizia lui Tkaciuk nu va provoca o plecare masivă a deputaților din fracțiunea comuniștilor. Numai Tkaciuk este capabil să facă așa ceva din motive ideologice. Nici chiar membrii echipei lui din cadrul partidului nu vor lua asemenea decizii, asemenea persoane nu există”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Interlocutorul consideră că una dintre versiunile renunțării lui Tkaciuk la mandatul de deputat constă în divergențele pe care acesta le are cu Vladimir Voronin privind alegerea vectorului geopolitic. „Prin ultimele sale declarații, Voronin a dat clar de înțeles că renunță la ideea integrării în Uniunea Vamală. Și Tkaciuk este împotriva Uniunii Vamale, însă el înțelege că să declari deschis despre aceasta în ajunul alegerilor parlamentare ar fi o greșeală electorală enormă și va turna apă la moara lui Dodon. În acest caz Dodon va deveni pentru Moscova principala figură care optează pentru integrarea eurasiatică a Moldovei”.

„Nu este exclus că liderul PCRM și ideologul principal al partidului s-au certat din cauza ultimatumului înaintat de principalul partid de opoziție autorităților. Posibil că Tkaciuk se pronunță pentru o opoziție mai dură față de guvernare, pentru continuarea și intensificarea confruntării pînă pe 27 iunie. Posibil chiar că se pronunță pentru organizarea unui „maidan” la Chișinău, cu tentative de acaparare a unor clădiri. Avînd în vedere caracterul lui Voronin, liderul comuniștilor nu este capabil de asemenea acțiuni radicale. E suficient să ne amintim de atacul asupra sediului MAI în perioada cînd Voronin conducea acest minister sau de evenimentele din 7 aprilie 2009”, a menționat analistul politic.

Totodată, Vitalie Andrievschi admite că „Voronin și Tkaciuk repetă mișcarea de PR, cînd ultimul a plecat de la Președinție pentru a se ocupa de campania electorală. Mark Tkaciuk este motorul Partidului Comuniștilor. Nimeni din PCRM nu este capabil să organizeze marșuri și mitinguri de amploare sau campanii electorale așa cum o face Tkaciuk. Voronin înțelege bine acest lucru, la fel cum înțelege că plecarea principalului ideolog al partidului va consolida pozițiile lui Dodon”, consideră expertul.

„Cît privește o posibilă înțelegere a lui Voronin cu liderii Partidului Democrat împotriva PLDM-ului, acest lucru este puțin probabil, chiar imposibil. Pînă la alegeri toate partidele se vor dușmăni furios între ele și vor duce o luptă fără compromisuri. Toate coalițiile se vor constitui după alegeri. Cine cu cine va prieteni va deveni clar după aflarea rezultatelor scrutinului parlamentar. Însă, cunoscînd tradițiile politicii moldovenești, admit că pot exista negocieri separate, însă doar negocieri și doar pînă la alegeri”, a conchis Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?