X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

The Washington Post: După Ucraina, cea mai vulnerabilă ţară este Republica Moldova

19 mai. 2014,, 09:51   Externe
5350 3
Foto : tv7.md
După Ucraina, cea mai vulnerabilă ţară în imediata vecinătate cu Rusia este Republica Moldova, a cărei regiune transnistreană se află la marginea de vest a teritoriului non-rusesc şi care, potrivit lui Putin, a fost cîndva parte a Imperiului Rus.

Odesa şi alte regiuni din estul Ucrainei sînt, de asemenea, parte din acest teritoriu, cel pe care Putin îl numeşte Novorussia, scrie publicaţia americană The Washington Post.

De la anexarea Crimeii şi colectarea semnăturilor sub petiţia separatiştilor transnistreni la eliberarea paşapoartelor ruseşti în tarile baltice, Putin, în ultimele săptămîni, şi-a concentrat atenţia asupra ţărilor vecine, unde locuieşte un număr important de minoritari etnici ruşi.

Eforturile recente ale preşedintelui rus i-au permis să-şi majoreze vertiginos ratingul în interiorul ţării, fapt ce i-a exaltat pe unii etnici ruşi şi vorbitori de limba rusă din străinătate. Printre aceştia se numără şi transnistrenii care au adunat peste 30.000 de semnături pentru alipirea regiunii separatiste la Rusia, se spune în articol. „Există un mare motiv de a ne îngrijora pentru Republica Moldova”, a declarat un înalt oficial al administraţiei Obama, care a vorbit cu condiţia de anonimat.

„Chiar dacă nu există o intervenţie directă, este un mod de a avea posibilitatea în orice moment de a slăbi guvernul, pentru a putea spune: „dacă relaţiile cu Rusia se înrăutăţesc, putem întotdeauna să scoatem problema în prim plan şi să începem să vă creăm neplăceri”, a mai spus acesta.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?