Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Expert: În economia Moldovei nu se vede lumină la capătul tunelului

30 apr. 2014,, 13:45   Economie
5244 1
Foto: rambler.ru
"Discuţiile privind creşterea sau scăderea economiei în Moldova sînt absolut inutile şi nu au nici un rost. Indiferent de faptul dacă Fondul Monetar Internaţional ne va prognoza creşterea PIB-ului de 3,5% sau 5%, situația va rămîne la fel de proastă, pentru că în economia ţării nu se observă vreo tendinţă spre schimbări pozitive", a spus vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, solicitată de NOI.md să comenteze raportul FMI publicat recent.

"Nu vom putea repeta recordul din anul trecut cu creșterea PIB-lui de 8%, deoarece acea realizare a avut loc din cauza secetei din anul 2012, urmată de o recoltă bună a culturilor agricole, ceea ce a dus la creşterea indicatorilor de performanță ale industriei de prelucrare, precum și la majorarea volumului transporturilor de marfă. Însă nu văd premise economice nici pentru creșterea anuală durabilă a cifrelor din anul trecut, nici chiar pentru consolidarea progreselor realizate", a precizat Elena Gorelova.

Potrivit experţilor FMI, creşterea economică în ţările europene, inclusiv Moldova, s-ar putea încetini.

În baza rezultatelor din anul curent, prognoza creşterii PIB-ului pentru Moldova la nivelul de 3,5% ar putea fi revizuită, încă o dată într-o perioadă scurtă de timp. Totodată, se prognozează că semnele de stagnare se observă în majoritatea țărilor din Europa.

Prognoza medie de creştere a PIB-ului pentru 22 de ţări din Europa, inclusiv cele din sud-est, va constitui 1,9%, deşi anterior a fost preconizată creşterea la nivelul de 2,7%. Printre factorii cheie de risc pentru economia regiunii, FMI menționează criza din Ucraina.

Cel mai semnificativ – de două ori – au fost micșorate prognozele pentru creşterea PIB-ului în Turcia şi Rusia. Potrivit raportului FMI, încetinirea creşterii economice în Rusia, din cauza legăturilor comerciale strînse, reprezintă o ameninţare reală pentru Moldova, Belarus și țările baltice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?