Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Fostul premier Ion Sturza: Crimeea este Transnistria din 1992 trasă la indigo

30 apr. 2014,, 10:14   Societate
5620 5
Foto: alfanews.md
"Situaţia din Crimeea din anul 2014 este o repetare a situaţiei din Transnistria din 1992", consideră fostul prim-ministrul al Republicii Moldova Ion Sturza.

Potrivit agenţiei "Infotag", într-un interviul acordat ziarului Adevărul din România, Sturza a spus că "în primul rînd, este vorba de nesupunerea autorităţilor locale guvernului naţional".

"Guvernul naţional şi mişcările activiştilor încearcă să restaureze ordinea şi dreptatea. De cealaltă parte, apar mişcările paramilitare, cazacii, apare conflictul care dă dreptul ruşilor, un fel de drept virtual, să intervină. Intervin, ocupă şi acolo stau", susţine Ion Sturza.

Potrivit fostului prim-ministru, ucrainenii nu trebuie "desconsideraţi".

"Ucrainenii sînt foarte încăpăţinaţi. Rusia a obținut un teritoriu, dar şi o mare problemă. Ucrainenii nu vor ceda, ierta, istoric vorbind", declară Sturza.

Fostul premier, actualmente prosper om de afaceri în România, este de părere că protestele de la Kiev reprezintă o "lecţie nu doar pentru Ucraina, dar şi pentru Moldova, România, şi pentru orice ţară care nu îşi stimează poporul".

"Maidanul a apărut ca o reacţie la sărăcie... O reacţie la corupţia, aroganţa, lipsa de respect faţă de lege şi faţă de oamenii lor", afirmă Ion Sturza.

Solicitat să comenteze cererea președintelui parlamentului de la Tiraspol de alipire a Transnistriei la Rusia, Sturza a spus că aceasta "nu trebuie luată în serios, pentru că a fost opinia unui om care are o funcţie formală în Transnistria, şi nu a fost o adresare oficială".

"Eu cred că Rusia trebuie să facă o pauză, să digere ce a luat. Pentru că orice alt al doilea, al treilea pas va avea consecinţe mult mai mari decît Crimeea propriu-zisă. Asta ar însemna că există un plan de extindere", a mai spus Ion Sturza.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?