X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Nicolae Timofti: Moldova va contribui la consolidarea şi promovarea valorilor europene

25 apr. 2014,, 12:05   Societate
3723 3
Foto: noi.md
"Moldova tinde să treacă de la calitatea de beneficiar net la cea de contribuitor la consolidarea şi promovarea valorilor şi politicilor europene". Declarația a fost făcută de preşedintele Nicolae Timofti de la tribuna summitului "Parteneriatului Estic" la Praga.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează discursul şefului statului, preşedintele a remarcat "amplul proces de reforme din Moldova, ale căror obiective sînt: asigurarea democraţiei şi respectului pentru drepturile omului şi statul de drept; îmbunătăţirea climatului investiţional şi încurajarea creşterii economice; dezvoltarea durabilă; fortificarea instituţiilor de drept, chemate să asigure respectarea supremaţiei legii şi a ordinii publice".

"Indicele de evaluare a Parteneriatului Estic pentru 2013 a plasat Republica Moldova în fruntea partenerilor estici la capitolul performanţe. Este o dovadă că direcţia aleasă şi parcursă este una corectă", a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele a menţionat importanţa semnării Acordului de asociere RM-UE, "realizarea eficientă şi de o manieră durabilă a prevederilor căruia va face ireversibil parcursul european al ţării".

Potrivit spuselor sale, o altă realizare semnificativă a Republicii Moldova este decizia Uniunii Europene de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni din 28 aprilie.

"Sprijinul partenerilor europeni în îndeplinirea condiţionalităţilor Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize ne-a ajutat să ne onorăm angajamentele într-un timp relativ scurt. Republica Moldova a devenit astfel prima ţară din Parteneriatul Estic care va beneficia de un regim de vize liberalizat pentru călătoriile în spaţiul Schengen", a menţionat Timofti.

Preşedintele a comunicat că "în acest an Moldova va finaliza gazoductul Iaşi-Ungheni. Vor urma alte proiecte de conexiuni prin care vor fi diversificate sursele de aprovizionare cu energie şi asigurată securitatea energetică a ţării".

Şeful statului este convins că "consolidarea dezvoltării Republicii Moldova ca un stat european modern contribuie la stabilitatea şi prosperitatea întregii Europe".

"Odată cu semnarea Acordului de asociere, pentru Moldova începe o nouă etapă de cooperare, şi mai profundă, cu Uniunea Europeană. Avem voinţa şi determinarea să parcurgem această etapă pentru atingerea scopului nostru final – integrarea într-o Europă Unită", a subliniat preşedintele Moldovei.

"Parteneriatul Estic" este un program de cooperare deschisă a UE cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Acest a fost lansat în 2009, în cadrul summitului UE de la Praga. Programul prevede calitatea de membru al UE, dar presupune apropiere politică şi economică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?